Україна і світ

Посварились через Україну: посла Хорватії викликали до МЗС Угорщини через скандал із міністром оборони

У п’ятницю, 25 жовтня, до Міністерства закордонних справ і торгівлі Угорщини викликали посла Хорватії у зв’язку з нещодавніми заявами хорватського міністра оборони Івана Анушича.

У заявах міністр оборони Хорватії звинуватив президента своєї країни Зорана Мілановича у тому, що через небажання допомагати Україні, Хорватія стає подібною до Сербії та Угорщини, які підтримують Росію та Путіна.

Скандал між Хорватією та Угорщиною через Україну

Йдеться про ситуацію, коли президент Хорватії Зоран Міланович відмовився погодитися на пропозицію уряду відправити хорватських військових до складу місії НАТО з підтримки України (NSATU), яка тренуватиме українських солдатів на німецькій землі.

Міністр оборони Хорватії Іван Анушич висловив обурення таким рішенням глави держави.

Виступаючи в хорватському парламенті, він сказав, що, будучи вихідцем зі східної Хорватії, він відчув на собі політику Угорщини в хорватському регіоні Бараня, що в Осієку. Він сказав, що Угорщина ставить під сумнів територіальну цілісність Хорватії і хоче окупувати Осієк.

Він також сказав, що вважає, що Угорщина не бере участі в НАТО через власну політику “Великої Угорщини” і тому не підтримує НАТО і ЄС.

Через два дні він також заявив, що, не беручи участі у військовій підтримці України, Хорватія може стати на один бік з Сербією та Угорщиною, які публічно підтримують Росію і російського диктатора Володимира Путіна.

– Ми хочемо стати на бік Сербії, Угорщини, які зараз публічно підтримують Путіна? Чи хочемо ми бути частиною тієї команди і тієї частини світу, або все ж частиною світу, до якого ми зараз належимо, західного світу, західних цінностей, західної цивілізації та західної демократії?, – запитав міністр.

Він також нагадав, що країни НАТО, “а особливо Україна”, допомагали Хорватії у Вітчизняній війні.

– Коли ми почали конфлікт, зброя, яка надійшла в той час, і підтримка, яка надійшла, були в основному з України, а не з Росії, – казав Анушич.

Скандал через Україну: реакція Угорщини

На пресконференції в п’ятницю угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив, що Угорщина прагне до найкращих відносин з усіма своїми сусідами, в тому числі і з Хорватією.

– Ось чому було несподівано, що хорватський міністр оборони, схоже, обрав новий вид спорту, і що це було б образою для угорців. Такого прецеденту ще не було, тому ми пропустили повз вуха перший коментар міністра, але я відмовився пропустити повз вуха другий, – заявив міністр закордонних справ Угорщини.

Сійярто “шанобливо” попросив хорватський уряд “не втягувати нас у свої явно існуючі гострі внутрішньополітичні суперечки з президентом республіки”. Також голова МЗС Угорщини заявив, додавши, що його країна не має жодного відношення до суперечки між хорватським урядом і главою хорватської держави.

– Нехай вони вирішують це між собою і під прикриттям цього не ображають Угорщину в майбутньому. Я вважаю, що наші двосторонні відносини не виправдовують втягування нас у цю суперечку, – сказав Сійярто.

Згідно із заявою угорського міністерства, хорватський посол Младен Андрліч був прийнятий заступником угорського державного секретаря з питань території в Міністерстві закордонних справ і зовнішньої торгівлі. Деталі їх розмови невідомі.

Джерела: Telex, N1 HRV

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Republika Hrvatska Ministarstvo obrane

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-25 22:49:59