Україна і світ

Маск регулярно спілкується з Путіним з кінця 2022 року – WSJ

Фото: Getty Images

Засновник компаній SpaceX та PayPal Ілон Маск підтримує регулярні контакти з російським диктатором Володимиром Путіним з кінця 2022 року, тобто після початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Про що спілкувалися Маск і Путін

Як повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на кількох чинних і колишніх офіційних осіб США, Європи та Росії, розмови Ілона Маска та Володимира Путіна стосуються особистих тем, ділової й геополітичної напруженості.

За даними видання, у певний період кремлівський диктатор попросив Ілона Маска не активізовувати над Тайванем супутниковий інтернет Starlink, який надає компанія SpaceX.

Це розцінювалося б як послуга китайському лідеру Сі Цзіньпіну, стверджують два джерела.

Як зазначили журналісти, контакти Путіна з Маском викликають стурбованість через можливі загрози національній безпеці у деяких членів нинішньої адміністрації через роль диктатора РФ як одного з головних противників США.

Ілон Маск має глибокі ділові зв’язки з американськими військовими й розвідувальними агентствами, тому він має можливість стежити за деякими з найтаємніших космічних програм США.

Як зв’язки Маска з Путіним можуть впливати на США

У 2021 році компанія SpaceX виграла секретний контракт на $1,8 млрд. Вона є основним пусковим пристроєм для ракет Міністерства оборони США та агенства американського уряду NASA.

Під час передвиборчого туру кандидата у президенти США Дональда Трампа Ілон Маск заявив, що має доступ до секретної урядової інформації. За його словами, вона нібито є дуже нудною.

Як стверджує видання, інформація про контакти Маска з Путіним, ймовірно, є таємницею, яку не розголошують в уряді. За словами кількох посадовців Білого дому, вони не знали про це.

Водночас одне з джерел наголошує, що Сполучені Штати Америки постали перед дилемою через певну залежність від технологій засновника компанії SpaceX.

Проте сам Ілон Маск вважає абсурдною критику в свій бік, стверджуючи, що нібито його компанії зробили більше для підриву Росії, ніж будь-хто інший.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У жовтні 2022 року Ілон Маск наголосив, що мав розмову з російським диктатором лише один раз. Він зазначив, що вони спілкувалися нібито про космос у квітні 2021 року.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-26 00:13:51