Україна і світ

Міністр охорони здоров’я Ляшко пояснив, чому не зробив щеплення від грипу цього року


Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко зізнався, що не зробив щеплення від грипу цього року. Про це він заявив у своєму виступі на конференції “Європейська інтеграція України: охорона здоров’я” в Києві.

Щеплення в аптеках

Виступаючи на форумі, Віктор Ляшко заявив, що сподівається на підготовку і запуск регуляторних механізмів, які запустять можливість вакцинації в аптеках.

За словами міністра, це звичайна європейська практика всіх країн ЄС, це типовий приклад європейських процесів інтеграції.

Важлива позиція міністра

– Я не вакцинований від грипу цього року – це важлива позиція міністра охорони здоров’я, – сказав Ляшко.

За його словами, на апаратній нараді, коли чергова бюрократична тяганина не давала змоги запустити реформу, він заявив, що не має наміру вакцинуватися, доки не буде зроблено регулювання, яке дасть змогу зробити щеплення від грипу в аптечному закладі.

Думка експертів

Нагадаємо, що на початку 2024 року Кабінет Міністрів дозволив проводити профілактичну вакцинацію в аптеках. У липні МОЗ внесло зміни до положення про організацію та проведення профілактичної вакцинації.

Водночас експерти Аптечної професійної асоціації України (АПАУ), коментуючи готовність аптечних закладів до проведення вакцинації, зазначали, що під час організації вакцинації в аптеках треба враховувати економіку організації цього процесу та попит на медпослугу.

Зокрема, згідно з чинною нормативною базою, проведення вакцинації в аптеках потребує спеціальної підготовки фармацевтів щодо техніки вакцинації та проведення і навичок медичної допомоги в разі невідкладних станів пацієнтів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Крім того, для проведення вакцинації аптечний заклад повинен мати ліцензію на медпрактику та забезпечення окремого медичного кабінету, оснащеного відповідним обладнанням.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-19 10:26:05