Україна і світ

Перенесення Рамштайну, безпекова угода з Хорватією та ППО від Німеччини: новини 9 жовтня

Фото: Факти ICTV

9 жовтня президент Зеленський підписав безпекову угоду з Хорватією.

Засідання Контактної групи з питань оборони України перенесли з 12 жовтня на невизначену дату, а посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що другий Саміт миру має відбутися до кінця 2024 року за участю представників Росії.

Що сталося за день за 9 жовтня 2024 року – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Україна підписала безпекову угоду з Хорватією

У середу, 9 жовтня, Україна підписала угоду про співпрацю та підтримку з Хорватією.

Підписи на документі поставили прем’єр-міністром Хорватії Андрей Пленкович та президент України Володимир Зеленський.

– Ми передаємо Україні унікальний досвід Хорватії в галузі гуманітарного розмінування, переслідування воєнних злочинів і турботи про ветеранів війни, а також приєднання до ЄС, – написав Пленкович.

Фото: Офіс президента

Фон дер Ляєн розкритикувала Орбана

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час дебатів у Європарламенті з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном дорікнула йому через звинувачення у бік України та заклики до миру без перемоги в Україні.

Урсула фон дер Ляєн поцікавилася в Орбана, чи звинувачує хтось угорців у радянському вторгненні в 1956 році. Вона наголосила, що хоче говорити про Україну, яка переживає третю зиму війни.

Фото: Getty Images

У своєму виступі вона підкреслила, що європейці мають різну історію та мови, але не існує європейської мови, в якій мир є синонімом капітуляції, а суверенітет – синонімом окупації.

Другий Саміт миру може пройти в грудні

Посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що Україна прагне організувати другий Саміт миру до кінця 2024 року.

На ньому мають бути присутні представники РФ, а Туреччина буде важливою учасницею зустрічі, бо має досвід посередництва в інших конфліктах.

Боднар зазначив, що будь-які прямі двосторонні переговори з Москвою на зустрічі виключені.

Коли буде готовий текст умов завершення війни

Президент України Володимир Зеленський заявив, що у листопаді 2024 року буде готовий текст документа щодо справедливого завершення російсько-української війни.

Про це він сказав під час засідання саміту Україна – Південно-Східна Європа, що проходить у Хорватії.

– З липня ми працюємо над Формулою миру, і вже у листопаді вона буде повністю готова, з усіма умовами, в яких прописано справедливе завершення війни. Це буде зроблено на другому Саміті миру, – сказав Зеленський.

Глава держави додав, що розроблений Україною план дій буде спрямований на зміну поточної ситуації та підготовку до майбутнього Саміту миру.

Україна отримала від Німеччини дві системи ППО

Уряд Німеччини планує передати Україні до кінця поточного року додаткові системи Iris-T середньої та малої дальності, а також додаткові артилерійські боєприпаси.

Крім того, в Україну минулого тижня вже було поставлено дві системи ППО Iris-T.

Фото: Diehl Defence

Також до кінця 2024 року Німеччина планує також передати Україні “середню двозначну кількість” бойових машин піхоти (БМП) і бойових танків, а також “п’яти-шестизначну кількість” артилерійських боєприпасів.

Засідання Рамштайн перенесено на невизначену дату

Засідання Контактної групи з питань оборони України (формат Рамштайн), який мав відбутись на американській авіабазі у Німеччині, перенесений з 12 жовтня на невизначену дату.

Інформація про нову дату засідання Контактної групи буде оголошена додатково.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Своєю чергою представник німецького Міністерства оборони Міхаель Штемпфле вказав, що, ймовірно, зустріч у форматі Рамштайн відбудеться пізніше у жовтні, принаймні на рівні очільників Міністерств оборони.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 19:39:09