Україна і світ

Як оформити субсидії для пенсіонерів 2024: куди звертатися та які документи необхідні

Фото: Pixabay

Субсидію призначають людям, у яких дохід невеликий і не дозволяє самостійно платити за житлово-комунальні послуги. Тобто грошова допомога від держави надається мешканцям домогосподарств, якщо вони сплачують за комунальні послуги більше, ніж визначений для них обов’язковий платіж. До них належать і пенсіонери.

Що необхідно для оформлення субсидії пенсіонеру у 2024 році, куди звертатися та які документи необхідні — читайте на Фактах ICTV.

Житлові субсидії для пенсіонерів: що відомо

В Україні мешканці домогосподарств можуть отримати житлову субсидію на опалювальний період 2024-2025 років. Вона призначається один раз на рік (з 1 травня поточного року).

В опалювальний період 2024-2025 років розрахунок субсидії буде проведено автоматично для всіх осіб, кому вже було її призначено на неопалювальний період або чия субсидія становила 0 грн. Цим громадянам додатково звертатися за її виплатою не потрібно.

Звернутися за допомогою можна, якщо документи на призначення субсидії для пенсіонерів подаються вперше, людині було раніше відмовлено в її призначенні або влітку була подана заява на припинення субсидії (користувалися пільгою замість субсидії), а зараз хочуть її поновити, відбулися зміни у складі зареєстрованих осіб або соціальному стані.

У разі звернення громадян до 30 листопада 2024 року включно житлову субсидію буде призначено з 1 жовтня 2024 року.

Під час її розрахунку з початку опалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються у розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року (для пенсіонерів, які не мали інших доходів).

Куди звертатися для оформлення субсидії для пенсіонерів

Житлова субсидія на оплату ЖКП призначається з моменту звернення людини за її призначенням до закінчення опалювального сезону, тобто з 1 жовтня до 3 квітня.

Оформити субсидію у 2024 році можна:

  • особисто, звернувшись у сервісний центр Пенсійного фонду (ПФУ);
  • поштою, надіславши листа до ПФУ;
  • онлайн, за допомогою електронного порталу ПФУ, скориставшись мобільним застосунком, або через Дію.

Які документи необхідні для оформлення субсидії

Під час оформлення субсидії людині необхідно заповнити заяву на її призначення (в ній зазначаються всі послуги, якими користується особа) та декларацію. Після цього документи перевіряються спеціалістами ПФУ та запускаються в роботу.

Також, залежно від певної ситуації, можуть знадобитися додаткові документи. Для ВПО — це довідка про підтвердження її місця проживання або договір оренди.

У наданні житлової субсидії можуть відмовити у разі заборгованості за комунальні послуги на момент звернення на суму понад 40 неоподаткованих мінімумів (680 грн). Після погашення заборгованості або за надання спеціальних документів про її реструктуризацію заява на отримання допомоги від держави переглядається ПФУ.

Субсидії для пенсіонерів: розмір виплат

В Україні у 2024 році 100% знижку на оплату ЖКП, придбання пічного палива та скрапленого газу мають право пенсіонери, які працювали:

  1. педагогами;
  2. медиками;
  3. фармацевтами;
  4. спеціалістами з захисту рослин;
  5. працівниками сільських бібліотек.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Діти війни мають право на знижку у розмірі 25%.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 18:18:18