Україна і світ

У Раді пропонують дозволити чоловікам оновити дані із запізненням, сплативши 50% штрафу

Фото: Факти ICTV

Нардепи пропонують дозволити призовникам, військовозобов’язаним та резервістам самостійно звернутися до ТЦК та СП для уточнення персональних даних, сплативши штраф при оновленні даних – 8,5 тисяч гривень замість 17 тис. 

Про це йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту № 12093.

Штраф при оновленні даних: що пропонують у Верховній Раді

Нагадаємо, що згідно із законом про мобілізацію, який набрав чинності 18 травня 2024 року, усі українці, що перебувають на військовому обліку, були зобов’язані протягом 60 днів уточнити свої персональні дані у ТЦК, ЦНАПі або через електронний кабінет. 

Отже, 16 липня – був останній день, коли військовозобов’язані громадяни України могли оновити свої дані, не порушуючи закон.  

З огляду на це депутати запропонували дозволити оновити дані із запізнення.  

Відтак, як йдеться у пояснювальній записці, запропоновані проєктом закону зміни:

  • спростять процедуру розгляду адміністративних правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 КУпАП;
  • нададуть можливість громадянам, які не уточнили дані без поважних причин, сплатити 50% від мінімальної санкції статті (8 500 грн) шляхом самостійного ініціювання процесу розгляду справи та накладення стягнення через електронний кабінет військовозобов’язаного, призовника, резервіста. 

Нардепи зауважують, що оскільки передбачається, що уточнення персональних даних буде передумовою для економічного бронювання та використання інших важливих функцій електронного кабінету, то очікується, що такою можливістю скористається велика кількість військовозобов’язаних громадян.  

Крім цього, процедура подання заяви та сплати штрафу через електронний кабінет надасть можливість скористатися знижкою у 50 % від розміру накладеного адміністративного стягнення.  

У пояснювальній записці зазначається, що основна проблема, яку пропонується розв’язати шляхом цього законопроєкту – надати можливість призовникам, військовозобов’язаним та резервістам самостійно звернутися до ТЦК та СП для уточнення персональних даних. Сплативши при цьому за скоєне адміністративне правопорушення штраф у розмірі 50 % від мінімального розміру.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зокрема прогнозується, що прийняття цього законопроєкту сприятиме надходженню коштів від штрафів в бюджет, а також буде сприяти наповнення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів актуальною інформацією.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-07 14:19:32