Україна і світ

Є інформація про страту 93 бійців на полі бою, близько 80% відбулося цьогоріч – Бєлоусов

Фото: Генштаб ЗСУ

Прокуратура має інформацію про страту 93 українських військовослужбовців саме на полі бою. Близько 80% усіх страт відбулося у 2024 році.

Про це заявив начальник Департаменту війни Офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов в ефірі телемарафону Єдині новини.

Розстріл українських полонених – скільки бійців загинули

Юрій Бєлоусов згадав, що нещодавно з’явилася інформація про страту ще одного українського військового, проте вона потребує перевірки. За його словами, було зареєстровано провадження.

– Ми вже маємо інформацію про загибель 93 наших бійців, які були страчені саме на полі бою. Важливо зазначити, що 80% всіх страт відбулося в цьому році. Це говорить про серйозне збільшення цих випадків у 2024 році, – зазначив він.

Начальник Департаменту війни звернув увагу, що російські окупанти почали значно гірше ставитися до українських військовополонених.

За його словами, подібні зміни помітили ще з листопада 2023 року.

Одним з найбільш резонансних випадків є загибель українських полонених в Оленівці, проте такі страти фіксують в інших місцях утримання наших воїнів, сказав Юрій Бєлоусов.

Нещодавно в оприлюдненому звіті верховного комісара ООН з прав людини повідомлялося про підтверджений факт страти 10 військовополонених в інших місцях несвободи.

– Ми це фіксуємо. У нас є великі провадження щодо місць несвободи на території РФ, на окупованій території. Ми допитуємо всіх наших військовополонених, які повертаються, – пояснив він.

Проте всі вони стають жертвами жорстоких катувань з боку російських окупантів. Частина українських воїнів гинуть від рук представників Збройних сил Росії або ФСБ, зазначив начальник Департаменту війни Офісу генпрокурора.

На Покровському напрямку російську окупанти розстріляли 16 українських військовополонених. Інформацію про це почали поширювати Telegram-канали 1 жовтня, а згодом прокуратура зареєструвала кримінальне провадження.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Юрія Бєлоусова, попередньо, внаслідок цього загинули бійці двох підрозділів ЗСУ, проте вся інформація збирається та уточнюється.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 16:53:07