Україна і світ

Розтрата у €3 млн на помічників: у Франції розпочався суд над Марін Ле Пен

Фото: Getty Images

У Франції сьогодні, 30 вересня, починається судовий процес над низкою осіб, пов’язаних із партією Національне об’єднання, зокрема й над самою лідеркою політсили Марін Ле Пен.

Як повідомляє BFMTV.

Справа про помічників Національного фронту

Так, 27 осіб, зокрема Марін Ле Пен, постануть перед паризьким кримінальним судом у справі про фіктивні посади помічників у Європарламенті. На лаві підсудних перебуватимуть також мер Перпіньяна і соратник Ле Пен – Луї Алліо, батько і засновник Національного фронту Жан-Марі Ле Пен та інші.

Обвинуваченим закидають розкрадання коштів і спонсорування Національного фронту (з 2018 року Національне об’єднання) з коштів Європарламенту через фіктивне наймання помічників.

У чому звинувачують підсудних

9 березня 2015 року французьке правосуддя отримало анонімний звіт Європарламенту, згідно з яким 20 парламентських помічників Національного фронту, найняті для надання допомоги депутатам Європарламенту, також обіймають офіційні посади в партії. Але згідно з європейським законодавством, гроші на оплату роботи помічників депутатів Європарламенту, не можуть платити людям, які офіційно мають посади в партії.

Так, справи розслідуються за звинуваченнями у зловживанні довірою, шахрайство, службове підроблення, оскільки був створений механізм для фінансування партії коштом Європейського парламенту.

Йдеться про майже 3 млн євро в період з 2004 по 2016 рік, це по 21 000 євро на місяць на гонорари помічникам.

Наприклад, один співробітник, найнятий як помічник у Європарламенті, насправді був особистим секретарем Жана-Марі Ле Пена. Інший помічник, який також отримував зарплату від Європарламенту, насправді більшу частину часу перебував у місті Нантерр.

Хто відповідачі у справі

Крім самої Марін Ле Пен та її батька, відповідачами у справі є колишній скарбник Валеран де Сен-Жюст, ексвіцепрезиденти партії Бруно Гольніш, Марі-Крістін Арнауту, Луї Аліо, генеральний секретар партії в період з 2014 до 2017 року Ніколя Бей, заступник і представник Національного об’єднання Жюльєн Одуль.

Очікується, що колишній президент Національного фронту Жан-Марі Ле Пен не буде присутній на судовому засіданні за станом здоров’я.

За звинуваченнями колишнім партійним керівникам загрожує 10 років позбавлення волі та 10 років заборони обіймати посади.

Центральна роль Марін Ле Пен

Марін Ле Пен, яка була депутатом Європарламенту з 2004 до 2017 року і обійняла посаду лідера партії у 2011 році, вже має судовий досвід. У червні 2017 року її звинуватили у розкраданні державних коштів. Судді вважають, що Ле Пен не могла не знати про махінації і навіть стояла біля джерел цього механізму.

Слідство спиралося на електронний лист, знайдений під час обшуку в штаб-квартирі партії та підписаний у 2014 році після європейських виборів. Тоді Національний фронт посів перше місце на виборах, отримавши 24 місця.

Скарбник попередив Марін Ле Пен: Найближчими роками ми виберемося з цієї ситуації тільки в тому разі, якщо доб’ємося значної економії завдяки Європейському парламенту і якщо ми отримаємо додаткові виплати.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У свідченнях, зібраних під час розслідування, також зазначено, що Марін Ле Пен просила депутатів Європарламенту найняти тільки одного помічника парламенту, а іншу частину бюджету буде віддано Національному фронту.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-30 13:44:49