Україна і світ

Від іржі та мастила: чим промити систему охолодження авто


Коректна робота система охолодження – запорука безпроблемного функціонування автомобіля. Коли потрібно її промивати, чи можна це зробити самостійно та як провести маніпуляцію – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Що таке система охолодження

Система охолодження допомагає підтримати робочу температури двигуна шляхом примусового відведення тепла від циліндрів двигуна і передавання його навколишньому повітрю.

Рідинна система охолодження складається з оболонки блока і головки блока, рідинної помпи, вентилятора, радіатора, термостата, жалюзі й різних патрубків, шлангів і краників.

Як робочу рідину в ній використовують антифриз. На відміну від води, він не замерзає за мінусової температури та не вступає у взаємодію з металевими деталями радіатора й мотора, перешкоджаючи корозії. Однак із часом ця рідина накопичує домішки та втрачає свої властивості, потребуючи заміни з обов’язковим промиванням системи.

Як часто потрібно промивати систему охолодження двигуна

Варто промивати систему охолодження двигуна після ремонту прокладки головки блока циліндрів, а також заміни ременя ГРМ. Обидві процедури можуть вплинути на роботу цієї системи.

Також, якщо ви помітили будь-які проблеми з радіатором або погіршення прохідності обігрівача – важливо звернути увагу на систему охолодження. Це може вказувати на наявність накопичених відкладень або інших проблем у ній.

Задля профілактики фахівці радять промивати систему перед кожною запланованою заміною охолоджувальної рідини. Це допоможе видалити накопичені відкладення і забруднення, забезпечуючи ефективніше функціонування автомобіля.

Чим промити систему охолодження автомобіля

Є декілька засобів промити систему охолодження. Автомобільна хімія, яка створена з конкретною метою і вважається найкращим варіантом.

Крім того, існують народні методи, які також добре зарекомендували себе, проте мають суттєві мінуси – малоефективність, витратність та агресивність речовин для деталей автомобіля.

Чим промити систему охолодження від мастила

По-перше, це спеціальні засоби для промивання системи охолодження. Вони є найефективнішими та найбезпечнішими. Купувати такі рідини варто, з огляду на тип вашого двигуна та ступінь забруднення, а під час застосування обов’язково дотримуватися інструкції виробника.

Ще одним способом промити систему охолодження автомобіля є дистильована вода та підкислена вода. У другому випадку застосовують розчин оцтової кислоти, каустичної соди або лимонної кислоти. Будьте обережні, оскільки ці речовини можуть бути агресивними.

Чим промити систему охолодження від іржі

Від іржі навіть може зламатися кришка розширювального бачка. Щоби запобігти таким наслідкам, важливо вчасно промивати систему охолодження машини. Для цього є декілька засобів – як спеціальні, що продаються в магазинах для автовласників, так і народні. Далі поговоримо про декілька підручних методів.

  • Лимонна кислота

Вона ефективно видаляє іржу та бруд, особливо добре працює, якщо машина їздила на звичайній воді, а не на антифризі. Адже кислота добре прибирає елементи іржі, а ось луг – ефективний проти накипу.

Фото: Pixabay

Але лимонна кислота не надто дієва, тому нею користуються рідко.

  • Борна кислота

Знову ж таки, ефективна проти іржі. Для цього варто придбати 50 грамів цієї рідини – тобто 10 упаковок по 5 грамів. Додаємо зазначену кількість у 5 літрів води і все ретельно розмішуємо. Зливаємо все з системи охолодження і додаємо отриману суміш.

Прогріваємо до робочої температури мотор, далі ганяємо на холостих 30-40 хвилин і зливаємо.

Як промити систему охолодження автомобіля

По-перше, потрібно впевнитися, що двигун вашого автомобіля повністю охолов. Це гарантуватиме безпеку під час роботи. Далі варто підготувати всі необхідні інструменти та матеріали.

Після цього можна переходили до зливу системи охолодження від старої рідини з розширювального бачка. Переконайтеся, що зливаєте її в спеціально призначене для цього відро, щоб не забруднювати довкілля.

Далі слід підготувати спеціалізований промивний засіб відповідно до інструкції виробника і залити його у відповідну систему. Обов’язково стежте за рекомендованим рівнем рідини і не допускайте її переливу.

Важливим моментом є перевірка системи охолодження після маніпуляції. Для цього після завершення процедури запустіть двигун і дайте йому попрацювати кілька хвилин.

Перевірте температуру двигуна і переконайтеся, що вона залишається стабільною. Це гарантія правильної роботи системи охолодження після промивання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV писали, що обрати для автомобіля тосол або антифриз і яка між ними різниця.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-28 14:04:24