Україна і світ

Китай говорить про “мир” в Україні, одночасно допомагаючи Путіну у війні – Блінкен

Фото: Офіс президента

Сполучені Штати занепокоєні тим, що китайські компанії допомогають Росії у розбудові оборонної промислової бази.

Про це заявив на брифінгу держсекретар США Ентоні Блінкен після нещодавніх переговорів з міністром закордонних справ КНР Ван І.

Блінкен розкритикував Китай

– Приблизно 70% верстатів, які імпортує Росія, походять з Китаю та Гонконгу.  90% мікроелектроніки – теж звідти. Це матеріально допомагає росіянам виробляти ракети, бронетехніку, боєприпаси, які їм потрібні для увічнення війни, для продовження агресії, – зауважив дипломат.

Проте заяви Пекіну про те, що він хоче миру в Україні, а з іншого боку дозволяє своїм компаніям допомагати Путіну у продовженні збройної агресії, за словами Блінкена, розходяться з реальними діями.

– Тому я не буду заздалегідь передбачати будь-які дії, які ми можемо вжити в майбутньому, але я також вважаю важливим зазначити, що інші країни не лише занепокоєні цим питанням, вони діють і будуть продовжувати діяти в цьому напрямку, – наголосив він.

І пояснив, що США не мають наміру роз’єднувати Росію і Китай, проте ці відносини передбачають надання агресору того, що йому потрібно для продовження війни, – “і це проблема для нас та багатьох інших країн, особливо в Європі, тому що зараз РФ становить найбільшу загрозу не лише українській безпеці, але й європейській з часів закінчення холодної війни”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Ще у серпні президент Володимир Зеленський розкритикував так званий мирний план Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, назвавши його “деструктивним” і заздалегідь узгодженим із Кремлем.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-28 12:28:41