Україна і світ

РФ за допомогою штучного інтелекту намагається вплинути на вибори у США – розвідка

Фото: Getty Images

Росія, Іран і Китай використовують штучний інтелект (ШІ) для створення контенту, щоб вплинути на американців напередодні виборів президента США. Москва особливо налаштована на очорнення віцепрезидентки Камали Гарріс.

Про це пише видання The Washington Post із посиланням на представників Офісу директора національної розвідки і ФБР.

Російська кампанія з очорнення Камали Гарріс

Так, ШІ вчиться на основі минулих даних, як діяти. Таким чином штучний інтелект створює новий контент: текст, зображення та відео, який виглядає так, ніби його створила людина.

Росія, створюючи інформацію за допомогою ШІ, робить акцент на історіях, які принижують особисті якості або позиції кандидатки в президенти від Демократичної партії Камали Гарріс.

Росія підробила відеозаписи виступів Гарріс, замінивши деякі з її слів, і використовувала штучний інтелект для створення фальшивих текстів, фотографій, відео- та аудіоматеріалів.

Так, вдалося встановити, що Росія створила відео, в якому актриса неправдиво стверджує, що Камала Гарріс поранила її в результаті наїзду на неї і втекла з місця аварії. Те відео зібрало мільйони переглядів.

Нещодавно до суду передали обвинувальний акт, в якому стверджується, що російські чиновники інвестували 10 млн доларів у медіакомпанію із Теннессі, яка платила відомим впливовим праворадикалам за відеоролики, що просували російські інтереси, наприклад, виступали проти американської допомоги Україні. Залученим у це особам не пред’явили жодних звинувачень, а більшість заявила, що не знали про російське фінансування.

Використання ШІ для поширення фейків

Росія створює імітацію сайтів авторитетних ЗМІ, де публікує статті, різні коментарі та інтерв’ю, згенеровані штучним інтелектом.

Іран намагається використати розбіжності щодо війни в секторі Гази і використовує штучний інтелект для створення фейкових новин англійською та іспанською мовами. Так, іранці хочуть зашкодити кампанії Дональда Трампа, зокрема надсилаючи викрадені документи в ЗМІ.

Китай використовує контент зі штучним інтелектом, намагаючись вплинути на те, як його сприймають у світі, але не для того, щоб вплинути на результат виборів у США.

– Китай використовує ШІ в більш широких операціях впливу, прагнучи сформувати глобальні погляди на Китай і посилити політичні питання, що викликають розкол у США. Ми поки що не бачимо, щоб Китай використовував ШІ для якихось конкретних операцій, спрямованих на результати виборів у США, – сказав чиновник.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Варто зауважити, що Росія раніше заперечувала втручання у вибори в США.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-24 13:21:45