Україна і світ

Який держборг США у 2024 році: що відомо та сума

Фото: Pixabay

На початку цього року державний борг США досяг рекордних $34 трлн і він продовжує збільшуватись й надалі.

Що відомо про держборг США 2024 — читайте детальніше на Фактах ICTV.

Державний борг США: сума

За даними американського міністерства фінансів, станом на 2 січня 2024 року, розмір державного боргу сягав $34,001 трлн. Статистичні дані, опубліковані на сайті відомства на початку року, свідчили, що до 29 грудня сумарний непогашений державний борг США становив $34,001 трлн.

У другій половині 2024 року державний борг США збільшився ще більше. У вересні цього року він сягає вже понад $35 трлн, це більш ніж $104 тис. для кожної людини в Америці.

Зазначимо, що попередній рекордний розмір держборгу було зафіксовано в середині вересня 2023 року — 33 трлн доларів. А на початку 2023 року держборг США перевищив встановлену межу в 31,4 трлн доларів.

Державний борг США: причини та наслідки

Зростання державного боргу загрожує економіці країни та можливостям для майбутніх поколінь.

На сайті Peter G.Peterson Foundation зазначено основні причини виникнення державного боргу у США.

  • Невідповідність між витратами та доходами.

Тобто, коли федеральний уряд витрачає більше, ніж отримує, потрібно позичати гроші, щоби покрити річний дефіцит. Він збільшує державний борг країни, що поступово зростає.

Історично найбільший дефіцит був спричинений збільшенням витрат у надзвичайних ситуаціях, таких як великі війни чи Велика депресія.

На сьогодні дефіцит США зумовлений насамперед передбачуваними структурними чинниками:

  1. старіюче покоління;
  2. зростання витрат на охорону здоров’я;
  3. податкова система, яка не приносить достатньо грошей.
  • У 2020 році уповільнення економічного розвитку країни спричинила пандемія COVID-19.

Тоді уряд США залучив великі позики для того, щоби стабілізувати економіку та підтримати її відновлення. Однак це призвело до сплеску інфляції й підвищення відсоткових ставок.

  • Демографічна криза

США переживають значні демографічні зміни. Суспільство старіє, оскільки велике покоління бебі-буму виходить на пенсію. Крім того, очікується, що люди в середньому житимуть довше. Ці демографічні тенденції посилюють тиск на федеральний бюджет. Зокрема на життєво важливі програми, які обслуговують старших і вразливих американців.

Подальше зростання державного боргу США може поставити під загрозу національну безпеку і такі значні витрати, як соцзабезпечення та медична допомога.

Державний борг із часом може виглядати так:

Фото: скриншот з сайту / Peter G.Peterson Foundation

До того ж зіткнення в Конгресі з приводу ліміту держборгу можуть стати фінансовим ризиком, оскільки інвестори не будуть впевнені в готовності США погашати заборгованість.

Нагадуємо, що в травні 2024 року президент США Джо Байден і тодішній спікер Палати представників Кевін Маккарті досягли компромісу. У результаті, в червні був підписаний закон, що передбачає підвищення верхньої межі державного боргу США з 2 січня 2025 року. До цієї дати дія ліміту призупиняється.

Держборг США 2024: чого очікувати у найближчі роки

Гіта Гопінат, перший заступник директора-розпорядника МВФ, закликає Вашингтон скоротити державний борг. Вона заявляє, що високі темпи зростання США дають достатньо простору для стримування витрат та підвищення податків.

Гіта Гопінат наголошує, що настав час інвестувати у фіскальну консолідацію, а також знайти спосіб, який допоможе знизити борговий тягар до рівня, який існував до пандемії.

Своєю чергою бюджетне управління Конгресу США очікує, що у 2029 році ставлення боргу до ВВП злетить вище за попередній максимум часів Другої світової війни. Прогнозується дефіцит у розмірі від 5,2 до 6,3%протягом наступних 10 років, якщо економічні плани Конгресу залишаться незмінними.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Мінфін, Fiscal Data, Financial Times,Peter G.Peterson Foundation

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-24 16:37:58