Україна і світ

Справи Майдану: екскерівників СБУ та 20 високопосадовців ФСБ РФ судитимуть

Фото: УНІАН

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування стосовно директора та 19 офіцерів ФСБ РФ, головнокомандувача військ Росгвардії РФ, а також колишніх голови, першого заступника голови та начальника департаменту Служби безпеки України. 

Про це інформує ДБР та Офіс генпрокурора.

Список обвинувачених у справах Майдану

Обвинувальний акт скеровано до суду. Також його направлено на електронну адресу ФСБ РФ. 

Отже, серед обвинувачених наступні особи: 

  • Олександр Бортніков – директор ФСБ РФ, генерал армії;
  • Віктор Золотов – екскерівник Служби безпеки президента РФ, нині – директор Федеральної служби військ Нацгвардії РФ, генерал армії;
  • Олексій Сєдов – начальник 2 служби (Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) ФСБ РФ генерал-полковник;
  • Олексій Жало –  заступник начальника 2 служби ФСБ РФ – начальник управління захисту конституційного устрою, генерал-лейтенант;
  • Сергій Єгоров – перший заступник начальника управління захисту конституційного устрою 2 служби ФСБ РФ, генерал-майор;
  • Володимир Павлік – перший заступник начальника Департаменту оперативної інформації 5 Служби (оперативної інформації та міжнародних зв’язків) ФСБ РФ, генерал-майор;
  • Андрій Яценко – колишній співробітник 2 служби ФСБ РФ, нині – заступник начальника управління ФСБ РФ в Москві, генерал-майор ;
  • Олександр Якименко – голова СБУ, який добровільно обійняв посаду керівника окупаційного органу безпеки тимчасово окупованої території Херсонської області;
  • Сергій Ганжа – начальник Департаменту захисту національної державності СБУ, який добровільно обійняв посаду керівника окупаційного органу безпеки тимчасово окупованої території Запорізької області;
  • Керівник Антитерористичного центру при СБУ, колишній генерал-майор та перший заступник голови СБУ. 

Справи Майдану: які злочини скоїли обвинувачені

У травні цього року ДБР повідомило про підозру директору ФСБ РФ Олександру Бортнікову в організації вчинення державної зради колишнім керівництвом СБУ, розпалюванні ворожнечі та ненависті в Україні та незаконного перешкоджання протестам у 2013-2014 роках. 

Водночас про підозри повідомлено майже 20 високопосадовцям спецслужб РФ. Серед них директор федеральної служби військ Росгвардії Віктор Золотов та інші генерали російської спецслужби. 

Слідчі зібрали докази підривної діяльності російської спецслужби та особисто очільника ФСБ РФ проти України.  

Встановлено, що Бортніков розробив злочинний план для придушення протестів українців у 2013-2014 роках з метою збереження режиму Януковича в Україні. 

Зазначається, що ключовою ціллю була анексія частини території України під приводом нібито громадянського протистояння. 

Основним завдання ФСБ РФ було – не допустити Євроінтеграційних процесів України та членства в НАТО, адже це загрожувало загарбницьким планам Росії. 

Росія заздалегідь спланувала відмову вищого керівництва України від Євроінтеграції. Саме тому були завчасно вжиті заходи для попередження  акцій протесту та розроблені плани щодо їх силового розгону.  

За даними слідства, для придушення протестів глава ФСБ РФ Бортніков дав завдання тодішньому голові СБУ, який мав російське громадянство, сприяти працівникам ФСБ у їх протиправній підривній діяльності.

Підготовка обвинуваченими розгону мітингувальників на Майдані

Для виконання цієї вказівки, перший заступником голови СБУ – керівник Антитерористичного центру у листопаді-грудні 2013 року привів підлеглих спецпризначенців у готовність за ступенем “Підвищена”. 

Тоді було визначено рівень терористичної загрози  як “Потенційна”, чим учасників протестів прирівняли до потенційних терористів. 

Підставами для таких рішень слугували неправдиві доповідні записки начальника Департаменту національної державності СБУ щодо можливих терористичних загроз з боку протестувальників, погоджені головою СБУ. 

У грудні 2013 року командувач Внутрішніх військ МВС України за вказівкою росіян розпочав підготовку до силового розгону та розстрілу мітингувальників.  

Зокрема, для цього 12 грудня 2013 року він звернувся з листом до міністра оборони України про безоплатну передачу внутрішнім військам 4 мільйонів патронів, 100 тисяч гранатометних пострілів ВОГ-25 та іншого військового майна. 

Крім того, 13 грудня 2013 року до Києва прибула група з 20 працівників російської спецслужби, які надавали інструкції українським правоохоронцям щодо протидії Євромайдану. Співробітники ФСБ РФ прибули тоді за вказівкою директора ФСБ й на запрошення колишнього голови СБУ. 

У 2022 році колишні голова СБУ та начальник ДЗНД Служби перейшли на бік російських окупантів. Згодом вони обійняли керівні посади в незаконно створених органах безпеки на тимчасово окупованих Росією територіях Херсонської та Запорізької областей. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За вчинення вищезазначених злочинів передбачене максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-24 13:07:21