Україна і світ

Україна зібрала докази умисного удару РФ по місії Червоного Хреста на Донеччині

Фото: Офіс генпрокурора

РФ причетна до атаки на гуманітарну місію Червоного Хреста на Донеччині, яка була здійснена 12 вересня.

Це встановили під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України) за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

Правоохоронці встановили два місця влучання артилерійських снарядів та одне місце влучання ударного БпЛА. З місця події були вилучені уламки боєприпасів та залишки безпілотного апарату.

Фото: Офіс генпрокурора

Фото: Офіс генпрокурора

За результатами проведення слідчих дій, огляду місця події, експертиз та допитів свідків встановлено, що артилерійський обстріл здійснений 2 осколково-фугасними артилерійськими снарядами калібру 152-мм та безпілотним баражуючим боєприпасом Ланцет, що перебуває лише на озброєнні ЗС РФ.

– Снаряди 152-мм використовувалися у тандемі з дроном, який має лазерний дальномір-цілевказівник, і самостійно виявляє та баражує ціль. Це не лише пояснює знайдені на місці події уламки БпЛА Ланцет, а й вказує на умисний характер атаки на транспортні засоби та персонал Міжнародного комітету Червоного Хреста, – зазначив генеральний прокурор Андрій Костін.

Враховуючи сліди пошкоджень навколишніх будівель та автомобілів, а також зафіксовані місця влучань боєприпасів, попередньо визначений напрям прильоту.

За інформацією слідства, вогневі позиції артилерійських підрозділів, ймовірно, знаходились у районі с. Ягідне Бахмутського району Донецької області – території, нині окупованої російськими військами.

На окупованій території, з якої здійснено постріл, у веденні бойових дій беруть участь:

  • 1065 артилерійський полк 98 повітряно-десантної дивізії;
  • артилерійський підрозділ 200 окремої мотострілецької бригади (ОМСБР).

Дані підрозділи мають на озброєнні артилерійські системи для ведення вогню снарядами 152 мм та ударні БпЛА Ланцет.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Артобстріл авто Червоного Хреста 12 вересня

Нагадаємо, що 12 вересня 2024 року російська армія вчинила черговий воєнний злочин на Донеччині. Війська РФ зі ствольної артилерії завдали удару по 3 автомобілям Міжнародного Комітету Червоного Хреста у с. Віролюбівка Костянтинівської МТГ під час роздачі гуманітарної допомоги.

В результаті обстрілу постраждало 5 працівників Міжнародного Комітету ЧХ. Безпосередньо на місці атаки загинули троє чоловіків. Двоє їхніх колег зазнали осколкових поранень й мінно-вибухових травм.

18 вересня 2024 року, з метою недопущення аналогічних фактів обстрілів та можливої загибелі людей при видачі гуманітарної допомоги, рішенням Ради оборони Донецької області введено в дію заборону на переміщення представників благодійних організацій у прифронтових громадах області без відповідного погодження з ОВА.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Офіс генпрокурора

Фото: Офіс генпрокурора

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-21 15:01:39