Україна і світ

До якого віку можуть мобілізувати в Україні у 2024 році

Фото: Depositphotos

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Відповідно, чоловіки призовного віку, які не мають відстрочки та спроможні виконувати військовий обовʼязок, можуть бути мобілізовані.

До якого віку можуть мобілізувати в Україні – дізнавалися Факти ICTV.

Загальна мобілізація в Україні: до якого віку можуть забрати на службу

Граничний вік перебування на службі у військовому резерві встановлюється відповідно до частини першої статті 22 Закону України Про військовий обов’язок і військову службу

Згідно з документом, граничний вік перебування на військовій службі встановлюється:

  • для військовослужбовців рядового, молодшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом — до 45 років;
  • для військовослужбовців старшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом — до 50 років;
  • для військовослужбовців вищого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом — до 55 років;
  • для військовослужбовців молодшого офіцерського складу — до 45 років;
  • для військовослужбовців старшого офіцерського складу: майорів (капітанів 3 рангу), підполковників (капітанів 2 рангу) — до 50 років; полковників (капітанів 1 рангу) — до 55 років;
  • для військовослужбовців вищого офіцерського складу — до 60 років;
  • для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, з числа осіб рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу — до 60 років; вищого офіцерського складу — до 65 років.

Проте військовослужбовці Збройних сил України та інших військових формувань, які мають високу професійну підготовку, досвід практичної роботи на займаній ними посаді, визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров’я для проходження військової служби, на їхнє прохання можуть бути залишені на військовій службі понад граничний вік перебування, встановлений частиною першою статті 22, на строк до 5 років у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

Зарахування в запас: категорії

У запас Збройних Сил України та інших військових формувань зараховуються громадяни України, які придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і не досягли граничного віку перебування в запасі.

Вони перебувають на військовому обліку в відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки та відповідних органах інших військових формувань (стаття 27).

Запас військовозобов’язаних поділяється на першу та другу категорії.

До запасу першої належать військовозобов’язані, які проходили військову службу та здобули під час її проходження військово-облікову спеціальність.

До запасу другої категорії належать військовозобов’язані, які не здобули військово-облікової спеціальності під час проходження військової служби або взагалі не проходили службу.

Згідно зі статтею 28 Закону Про військовий обов’язок і військову службу, запас військовозобов’язаних поділяється на два розряди, що встановлюються залежно від віку військовозобов’язаних.

Військовозобов’язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, поділяються на розряди за віком:

  • Перший розряд — до 35 років.
  • Другий розряд — до 60 років.

Військовозобов’язані офіцерського складу, які перебувають у запасі, теж поділяються на розряди за віком.

Перший розряд:

  • молодший офіцерський склад — до 45 років;
  • старший офіцерський склад: майор (капітан 3 рангу), підполковник (капітан 2 рангу) — до 50 років; полковник (капітан 1 рангу) — до 55 років;
  • вищий офіцерський склад — до 60 років.

Другий розряд:

  • молодший та старший офіцерський склад — до 60 років;
  • вищий офіцерський склад — до 65 років.

Граничний вік перебування в запасі другого розряду є взагалі граничним віком перебування в запасі Збройних сил України та інших військових формувань.

Відповідно, чоловіки, які досягли 60 років, не підлягають мобілізації, оскільки набули граничного віку перебування в запасі ЗСУ. Після досягнення граничного віку чоловіка виключають з військового обліку.

Проте чоловік навіть після досягнення 60 років може піти в лави ЗСУ за власним бажанням та стати добровольцем.

Кого можуть мобілізувати у 2024 році

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За законом, мобілізувати можуть такі категорії чоловіків:

  • військові (у тому числі контрактники), які закінчили службу до 24 лютого 2022 року, не досягли граничного віку перебування на службі та придатні за станом здоров’я;
  • придатні за станом здоров’я чоловіки віком від 25 до 60 років без досвіду військової служби;
  • чоловіки віком від 18 років, які погодилися на контрактну службу;
  • зняті та виключені з військового обліку до 24 лютого 2022 року, повністю або обмежено придатні до служби під час воєнного стану за рішенням ВВК;
  • особи з інвалідністю, якщо вони мобілізуються добровільно;
  • особи, які мають право на відстрочку за сімейними обставинами, можуть бути призвані тільки добровільно на службу за місцем проживання.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-18 15:57:54