Україна і світ

Мило, лосьйони, шампуні: у дитячій косметиці виявлено високий рівень небезпечних токсинів


Команда американських учених з Університету Джорджа Мейсона під час дослідження з’ясувала, що в дитячих засобах особистої гігієни багато фталатів, які пов’язані з репродуктивними та метаболічними захворюваннями.

Чим небезпечні фталати

Вчені перевірили понад 600 зразків сечі дітей віком від чотирьох до восьми років на наявність фталатів, які є високотоксичними ендокринними руйнівниками, можуть змінювати вироблення гормонів і пов’язані з репродуктивними, імунними та метаболічними захворюваннями.

Фталати також вважаються токсичними речовинами, які впливають на поведінку і здатність до навчання дітей.

Ці токсини є поширеними пластифікаторами, використовуваними в пластикових контейнера, і можуть мігрувати в засоби особистої гігієни.

Особливо вразливі діти

За словами вчених, діти особливо вразливі під час поглинання фталатів, оскільки вони мають велику площу поверхні шкіри порівняно з масою тіла, а також тому, що їхні метаболічні системи можуть бути не повністю розвинені, щоб допомогти переробити ці сполуки.

– Хоча організм швидко виводить ці хімічні речовини, люди піддаються їхньому впливу в такій великій кількості і стількома шляхами, що постійний вплив становить ризик для здоров’я, – зазначають дослідники.

Лосьйони, креми, олії

У повідомленні наголошується, що використання зволожувальних лосьйонів, сонцезахисних кремів, а також олій для волосся, було пов’язане з найвищими рівнями у дітей.

Ті, хто повідомив про використання лосьйонів протягом попередніх 24 годин, показали вищі рівні типу фталату, який мігрує із пластику в продукти, тоді як використання олії для волосся було тісно пов’язане з типом фталатів, навмисно доданих у продукти.

Дослідження показало, що у хлопчиків рівень захворюваності, як правило, вищий, ніж у дівчаток.

Товари з маркуванням

За словами експертів, дешевші продукти з більшою ймовірністю містять вищі рівні фталатів, оскільки вони, найімовірніше, перебували в пластиковій тубі довше і потенційно піддавалися вищому нагріванню, а ці дві проблеми призводять до швидшої міграції хімічних речовин.

Продукти з маркуванням “без фталатів” зазвичай коштують дорожче, але це означає лише те, що хімікати не були навмисно додані в продукт.

Фталати з контейнерів все одно можуть мігрувати в продукти “без фталатів”, і дослідження не виявило жодної різниці в рівнях хімікатів у сечі тих, хто використовував продукти “без фталатів”, порівняно з тими, хто цього не робив.

За словами авторів, дослідження має сприяти обговоренню серед політиків, які регулюють виробництво та пакування засобів особистої гігієни, питання усунення відмінностей у впливі на дітей хімічних речовин, що порушують роботу ендокринної системи.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-15 11:39:30