Україна і світ

Шаг замість копійки: історик пояснив, чому не можна залишити все як є

Фото: УНІАН

Шаг – український аналог російської копійки, вперше надрукований ще в XVI столітті, а потім відроджений у період повстання УПА. Сто років тому “крок” друкували з паперу, а його популярність дозволяла валюті бути в обороті навіть за кордоном.

Так український історик та офіцер Третьої штурмової бригади Олександр Алфьоров пояснив важливість ініціативи Нацбанку з перейменування грошових “копійок” на “шаги”.

Свою позицію він розповів ведучій телемарафону Єдині новини Яні Брензей.

Зараз дивляться

Шаг замість копійки – позиція історика Алфьорова

– Це дуже крута ідея. Нагадаю, що копійка – розмінна монета рублевої зони. Вона є у Росії, Білорусі, Придністров’ї, окупованих регіонах. Сама назва “копійка” походить від зображення вершника з копієм на срібних московських монетах XVI-XVII століть.

Це чисто російська назва, і до нас вона прийшла в період окупації СРСР. А “шаг” у тому ж столітті означало розмінну монету на території України. І якщо ми читаємо Котляревського, Лесю Українку, то всі вони називають дрібну монету шагом, – розповів Алфьоров.

І хоча за радянських часів влада хотіла скасувати цей термін, “шаги” залишилися в українських прислів’ях, віршах та прозі, зберігшись з XVI століття до кінця XX.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

— Тобто ми таким чином заявляємо: Геть від Москви і позбавляємо нашу Україну від одного з останніх маркерів позначень рублевої зони, — резюмував історик.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-03 01:25:56