Україна і світ

Президент Тайваню запропонував Китаю повернути китайські землі на Далекому Сході РФ

Фото: Getty Images

Якщо претензії Китаю на Тайвань пов’язані з територіальною цілісністю, то Пекін також повинен повернути собі землі сучасні Росії, які були віддані за останньої китайської династії в XIX столітті.

Про це заявив президент Тайваню Лай Чін-те в інтерв’ю тайванським ЗМІ, слова якого наводить Reuters.

Територіальні претензії Китаю

Китай розглядає демократично керований Тайвань як свою власну територію і ніколи не відмовлявся від застосування сили, щоб поставити острів під свій контроль. Уряд Тайваню відкидає ці претензії, стверджуючи, що тільки народ острова може вирішувати своє майбутнє.

Зараз дивляться

Виступаючи в інтерв’ю тайванському телеканалу, яке транслювалося в неділю, Лай, якого Китай називає “сепаратистом”, навів як приклад Айгунський договір 1858 року, за яким Китай передав Російській імперії велику ділянку землі на території нинішнього Далекого Сходу сучасної Росії, утворивши більшу частину сучасного кордону по річці Амур.

Китайська династія Цин, що перебувала на той час у стані остаточного занепаду, спочатку відмовилася ратифікувати договір, але за два роки його підтвердила Пекінська конвенція, один із тих договорів, які Китай називає “нерівноправними” з іноземними державами в XIX столітті.

Під час інтерв’ю Лай Чін-те сказав, що намір Китаю напасти на Тайвань і анексувати його викликаний не тим, що “говорить або робить та чи інша людина або політична партія”, оскільки Китай хоче анексувати Тайвань “не заради територіальної цілісності”.

– Якщо це заради територіальної цілісності, то чому б йому не повернути окуповані Росією землі, які були підписані за Айгунським договором? Адже Росія зараз перебуває в найслабшому становищі? – додав він.

Він нагадав, що за Айгунським договором, який було підписано за часів династії Цин, офіційний Пекін може попросити Москву повернути землі, однак Китай цього не робить.

– Тож очевидно, що вони не хочуть вторгатися на Тайвань із територіальних причин, – додав він.

Цинська династія передала Тайвань Японії 1895 року за іншим “нерівноправним” договором, а 1945 року після закінчення Другої світової війни його передали уряду Китайської Республіки, який чотири роки потому втік на Тайвань, програвши громадянську війну з комуністами Мао Цзедуна.

Лай сказав, що Китай дійсно хоче змінити міжнародний порядок, заснований на правилах, своїми планами щодо Тайваню.

– Він хоче домогтися гегемонії в міжнародному просторі, в західній частині Тихого океану – ось його справжня мета, – вважає тайванський лідер.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, у червні цього року міністр оборони Китаю Дун Цзюнь заявив, що перспектива мирного возз’єднання з Тайванем дедалі менш реалістична через так звані сепаратистські настрої на острові та втручання зовнішніх сил.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-02 23:17:22