Україна і світ

Чи можна ходити до школи без щеплень у 2024 році

Фото: Pixabay

Перед початком нового навчального року та у вересні в поліклініках спостерігається значне зростання кількості батьків, які поспішають оформити необхідні медичні довідки та зробити щеплення своїм дітям.

Факти ICTV дізнавалися, чи заборонено дітям без вакцинації відвідувати школу і які є нюанси.

Чи можна ходити до школи без щеплень

В Україні існує національний календар профілактичних щеплень, що визначає, які вакцини й коли має отримати дитина.

Зараз дивляться

Скрин: МОЗ

У періоди спалахів інфекційних захворювань можуть вводитися додаткові вимоги до вакцинації.

– Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. У разі, якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням встановлених строків у зв’язку з медичними протипоказаннями, за благополучної епідемічної ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів їх можна буде прийняти до відповідного дитячого закладу та відвідувати його, – зазначено в Законі.

Тобто, якщо в дитини є якісь протипоказання, батьки можуть відмовитися від щеплення в цей момент. Щойно дитина одужає, потрібно провести вакцинацію.

Дитину приймуть до школи, якщо не вистачає якихось щеплень. Але водночас необхідно надати відповідну довідку від педіатра. Також в освітньому закладі можуть вимагати індивідуально розроблений план вакцинації для дитини.

Школи мають право вимагати від батьків надати медичний документ, який підтверджує, що дитина пройшла необхідні вакцинації або має медичне відведення.

Що буде, якщо не зробити щеплення в школі

Якщо дитина хворіє, батьки можуть написати заяву, щоб не проводили вакцинацію в школі. Але водночас батьки вказують, що зобов’язуються вакцинувати дитину після того, як стан здоров’я дасть змогу це зробити. У навчальному закладі можуть вимагати довідку від педіатра про те, що наразі школяреві протипоказано робити щеплення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Здоров’я дитини – це пріоритет. Вакцинація – це ефективний спосіб запобігти багатьом небезпечним захворюванням. Однак рішення про вакцинацію має прийматися спільно з педіатром, з урахуванням індивідуальних особливостей дитини.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-02 17:42:23