Україна і світ

Тріумф правих уперше з часів Другої світової: як відбулися вибори до Тюрінгії та Саксонії в Німеччині

Фото: Depositphotos

Правляча коаліція канцлера Олафа Шольца програла на двох регіональних виборах у східній Німеччині в неділю, коли ж вкрай праві та ліві популістські партії здобули понад 60% голосів у Тюрінгії та майже половину в Саксонії.

Місцеві вибори в Німеччині: Тюрингія та Саксонія

Згідно з прогнозами суспільного мовника ARD, партія Альтернатива для Німеччини (AfD) здобуває впевнену перемогу в Тюрінгії, набравши 32,8%.

Як пише Bloomberg, це “перший тріумф ультраправої партії на виборах у Німеччині з часів Другої світової війни“, хоча вона навряд чи зможе сформувати уряд, оскільки її цураються інші партії, представлені в парламенті.

Зараз дивляться

Три члени альянсу Шольца – соціал-демократи, партія зелених і вільні демократи (ВДП) – здобули менше ніж 15 % у кожній із двох земель.

ВДП навіть не наблизилася до 5-відсоткового порогу для проходження до регіонального парламенту, а зелені не пройшли в Тюрингії.

Єдиною мейнстримною партією, яка досягла відносно хороших результатів, стали консервативні ХДС, які, за прогнозами, здобудуть перемогу в Саксонії, випередивши Альтернативу для Німеччини, і посядуть друге місце в Тюрінгії.

– Ці результати завдають ще одного важкого удару по Шольцу і його глибоко непопулярному уряду і підкреслюють ризик, з яким він стикається перед наступними національними виборами, що відбудуться трохи більше ніж за рік, – пише Bloomberg.

Не менш плачевно виглядає картина і на іншому земельному голосуванні, яке відбудеться за три тижні в Бранденбурзі – регіоні, що оточує Берлін і є домом для Потсдамського виборчого округу Шольца.

Падіння підтримки правлячої коаліції Шольца

В умовах стагнації економіки Німеччини та міграції, що викликає найбільші побоювання у виборців, загальнонаціональна підтримка трьох правлячих партій впала до рекордно низького рівня. Консервативний альянс ХДС/ХСС підтримують близько 32% – приблизно стільки ж, скільки СДПН, зелені та ВДП разом узяті, а AfD, яка використовує занепокоєння деяких виборців впливом зростаючої кількості біженців, посідає друге місце – близько 18%.

Оптимізм з приводу того, що 2024 року Німеччина відновиться після двох років майже нульового зростання, згас, оскільки очікуваний стрибок споживчих витрат не виправдався, а промисловий сектор країни продовжує зазнавати труднощів, зазначає Bloomberg.

Крім того, відсутність інвестицій у базову інфраструктуру в останні десятиліття залишила спадщину, яку все частіше неможливо ігнорувати.

Суперечки всередині правлячої коаліції з приводу того, як розв’язувати проблеми, що стоять перед третьою за величиною економікою світу, і відсутність ефективних рішень, очевидно, спонукали багатьох відкинути три правлячі партії.

– Хоча це і не стало несподіванкою, поразка правлячих партій у Саксонії та Тюрінгії може викликати нові заклики до проведення дострокових загальних виборів. Це також може викликати суперечки про те, чи підходить Шольц для того, щоб повести соціал-демократів на вибори у вересні наступного року, – пише Bloomberg.

Що кажуть члени головних партій Німеччини

Ларс Клінгбайль, один із лідерів СДПН, заявив, що Шольц зберігає повну підтримку партії, а Кевін Кюнерт, генеральний секретар СДПН, визнав, що результати у двох регіонах також є сигналом для національного уряду в Берліні.

– Нам потрібно більше і краще пояснювати і доносити нашу політику, і це стосується не тільки Саксонії і Тюрінгії, а й Німеччини в цілому, – сказав Кюнерт в інтерв’ю телеканалу ZDF.

Він додав, що їхня політсила повинна стати “більш впевненою в собі в рамках правлячої коаліції” і набагато ясніше показати виборцям, за що виступає СДПН.

Незважаючи на перемогу в Тюрінгії, у AfD, яку влада класифікувала як правоекстремістську в обох регіонах, що взяли участь у недільному голосуванні, немає чіткого шляху до формування уряду.

За результатами недільного голосування нова вкрай ліва партія Buendnis Sahra Wagenknecht (BSW) здобула 15,5% у Тюрінгії та 12% у Саксонії, згідно з ранніми прогнозами. Заснована тільки в січні після того, як BSW відокремилася від Лівої партії, вона, ймовірно, зіграє ключову роль у спробах основних партій не допустити AfD до влади в Тюрингії.

Усі інші політичні групи, включно з BSW, відмовилися від співпраці з праворадикальною партією.

BSW є партією, чия політична програма включає припинення допомоги Україні та обмеження імміграції, знову виключила можливість співпраці з AfD у Тюрінгії. Вона заявила, що готова до коаліції з ХДС, якому, ймовірно, знадобиться більшість місць у Лівій партії.

– Я не думаю, що виборці бачать у нас “вогник” AfD. Ми просто закриваємо прогалину в представництві в політичному спектрі, – сказала вона в інтерв’ю ZDF.

Аліса Вайдель, одна з лідерок AfD, назвала результати партії “історичними” і “реквіємом” за коаліцією в Берліні та заявила, що виборці явно хочуть бачити AfD в уряді як найсильнішу партію в Тюрингії.

– Коаліція Шольца повинна запитати себе, чи може вона взагалі продовжувати залишатися на посаді, – сказав Вайдель в інтерв’ю ARD.

Хоча вона навряд чи зможе переконати будь-яку іншу партію приєднатися до неї в коаліції, маючи понад третину місць у земельному парламенті, вона потенційно може блокувати важливі рішення, такі як призначення суддів.

Впевнений виступ ХДС у неділю також може вплинути на процес вибору кандидата в канцлери від консерваторів.

Наразі лідер партії Фрідріх Мерц, імовірно, отримає номінацію і може приписати собі деяку заслугу за успіх у Саксонії.

Однак не можна виключати і низку інших претендентів, включно з прем’єр-міністром землі Північний Рейн-Вестфалія Хендріком Вюстом і прем’єр-міністром Баварії Маркусом Зедером, який очолює Християнсько-соціальний союз, споріднену з ХДС партію в південному регіоні.

Мерц заявив, що ХДС і ХСС ухвалять рішення про спільного кандидата після голосування в Бранденбурзі. Останні земельні вибори перед наступним загальнонаціональним голосуванням відбудуться на початку березня в Гамбурзі, портовому місті, де Шольц раніше був мером, а його СДПН править у коаліції із “зеленими”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Близько 3,3 млн осіб мали право голосу в Саксонії, що межує з Польщею і Чехією, і близько 1,7 млн – у Тюрінгії.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-01 23:26:17