Україна і світ

Майже 60% поляків за збиття ракет і Шахедів, які залітають з України

Фото: Факти ICTV

Майже 60% поляків виступають за те, щоб збивати нерозпізнані повітряні об’єкти над Польщею, коли Росія масово атакує Україну ракетами і дронами.

Опитування проводилося компанією SW Research для видання Rzeczpospolita.

Більшість поляків виступають за збиття дронів і ракет РФ над Польщею

Респондентів запитували, чи повинна, на їхню думку, Польща збивати об’єкти, що пролітають над нашою територією під час атак Росії по Україні, навіть якщо невідомо, що це за об’єкти.

Зараз дивляться

На це запитання 58,5 % респондентів відповіли “так”. При цьому “ні” відповіли 22,1 % респондентів.

Водночас 19,4 % респондентів не мають своєї думки з цього питання.

Примітно, що збивати об’єкти, навіть якщо їхнє призначення незрозуміле, частіше підтримують жінки (61%), ніж чоловіки (56%).

Аналогічну думку висловлюють семеро з десяти респондентів, чий чистий дохід перевищує 7 тис. злотих на місяць, і такий самий відсоток жителів найбільших міст, коментує результати опитування Адам Ястрженбскі, старший менеджер проектів SW Research.

Дослідження проводило агентство SW Research протягом 27-28 серпня 2024 року серед 800 дорослих поляків.

Проліт дронів РФ над Польщею

Військові об’єкти РФ, що пролітають через територію Польщі під час атак по Україні, трапляються регулярно.

Так, наприклад, вранці 26 серпня, під час масованої повітряної атаки Росії на Україну, в повітряний простір Польщі залетів об’єкт, який, імовірно, є російським безпілотником Шахед. Об’єкт пролетів близько 25 км польською територією, а потім зник із радарів.

Як пише Rzeczpospolita, інцидент 26 серпня спричинив у польському суспільстві питання про те, чому об’єкт, що пролетів над територією Польщі, не був збитий.

Польські військові пояснили це тим, що через погодні умови не вдалося встановити візуальний контакт із ним, і тому не було впевненості в тому, що ми не маємо справу з цивільним об’єктом. Прем’єр-міністр Дональд Туск також натякнув на подібні сумніви.

– Проблема зі збитими літаками часто має іншу природу. Часто йдеться про частки секунд, які не дозволяють перевірити, чи не є це цивільним об’єктом. Чи не шалений це літак, – заявив він.

Прем’єр-міністр також зауважив, що “наші союзники рекомендують проявляти певну стриманість”, коли йдеться про обстріл непізнаних повітряних об’єктів.

– Якщо немає загрози, якщо це не агресія. Я дуже ціную розумну, зважену позицію наших військових. Вони не зацікавлені в тому, щоб відкривати вогонь щоразу, коли в небі щось рухається. Через це я почуваюся в більшій безпеці, – додав він.

Колишній командир JW GROM генерал Роман Полько дотримується іншої точки зору. На його думку, навіть без візуальної ідентифікації об’єкти, які майже напевно є російськими ракетами і безпілотниками, повинні бути збиті.

Генерал Полько також поставив під сумнів законність процедури, згідно з якою в умовах мирного часу рішення про збиття повітряного об’єкта над Польщею щоразу має бути санкціоноване оперативним командиром.

– Цієї процедури дотримувалися голландські солдати в Сребрениці, коли відповідно до процедур вони дозволили здійснити там масові вбивства, – сказав Полько в інтерв’ю.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, раніше заступник міністра оборони Польщі заявив, що в польському уряді не розглядають варіант зі збиттям російських об’єктів над територією України, під час масованих атак РФ. Замість цього, вважає він, необхідно радикально посилити ППО України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-01 20:51:01