Україна і світ

Лихоманка Західного Нілу в Києві: з початку літа з 17 хворих померло троє


Із 1 червня у Свято-Михайлівській клінічній лікарні Києва на лікуванні перебували 17 пацієнтів із підтвердженим діагнозом лихоманка Західного Нілу. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМВА Валентина Гінзбург.

Важке ускладнення

За словами Гінзбург, серед захворілих – 10 чоловіків і 7 жінок. Це жителі різних районів столиці, двоє з них – жителі Київської та Черкаської областей.

– Вони потребували стаціонарного лікування через тяжкість стану. На жаль, трьох пацієнтів лікарям не вдалося врятувати через важке ускладнення лихоманки – менінгоенцефаліт, – ідеться в повідомленні.

Хто переносить інфекцію

За інформацією інфекціоністів, в Україні вірус лихоманки Західного Нілу віднесено до I групи особливо небезпечних і за міжнародними стандартами ВООЗ належить до IV групи ризику. За своєю будовою вірус подібний до інших, що спричиняють енцефаліти, і вірусу лихоманки Денге.

Зараз дивляться

Головним джерелом і резервуаром лихоманки Західного Нілу в природі є птахи (переважно перелітні), у крові яких високі концентрації вірусу циркулюють від 14 до 200 днів.

Переносники захворювання – певні види комарів, які інфікуються при харчуванні кров’ю, а потім з укусами можуть інфікувати тварину або людину. Вкрай рідко у людей можливе контактне зараження кров’ю хворих тварин.

Симптоми лихоманки Західного Нілу

За словами Гінзбург, хвороба починається гостро – з ознобу і швидкого підвищення температури тіла, що супроводжується симптомами інтоксикації. Гарячковий період триває від 2 до 6 днів.

Загалом клінічний перебіг хвороби сприятливий. У важких формах може розвиватися менінгіт або енцефаліт.

Лікування та профілактика

Як зазначила Гінзбург, специфічної терапії лихоманки Західного Нілу поки що не існує. Лікування симптоматичне. Тож поради звичайні: як і за будь-якого захворювання, за перших його ознак звертайтеся до лікаря та лікуйтеся під наглядом фахівця, повідомляючи йому про всі зміни свого стану.

Щоб мінімізувати ризики саме лихоманки Західного Нілу, експерти радять установити вдома москітні сітки, використовувати репеленти, на прогулянку (особливо в парки та лісові зони відпочинку) одягати речі, що максимально прикривають тіло.

– Зі зниженням температури повітря та зникненням комарів небезпека лихоманки знижується майже до нуля, – підсумувала Валентина Гінзбург.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: КМВА

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-30 12:44:01