Україна і світ

Гендиректор МАГАТЕ наступного тижня відвідає Запорізьку АЕС

Фото: УНІАН

Наступного тижня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі відвідає Україну для проведення переговорів на високому рівні та оцінки ситуації на Запорізькій АЕС, де ядерна безпека залишається нестабільною.

Гроссі планує візит на ЗАЕС

За інформацією МАГАТЕ, з початку повномасштабної війни це буде вже п’ята поїздка Рафаеля Ґроссі до захопленої росіянами ЗАЕС, де з 1 вересня 2022 року постійно присутні фахівці Агентства.

– МАГАТЕ діє швидко і рішуче, коли виникають загрози ядерній безпеці. Наша присутність надзвичайно важлива для стабілізації ситуації. Моє послання протягом цієї трагічної війни було гучним і чітким: ядерної аварії слід уникати за будь-яку ціну, а на атомну електростанцію ніколи не можна нападати. Наслідки можуть бути катастрофічними, і ніхто від цього не виграє, – наголосив він.

За його словами, команда МАГАТЕ, яка перебуває на ЗАЕС, продовжує чути вибухи та спостерігає інші ознаки воєнних дій, іноді поблизу самої станції.

Зараз дивляться

З моменту останнього візиту Гроссі на АЕС у лютому вона постраждала внаслідок ударів дронів, а на початку серпня пожежа завдала значних пошкоджень одній із двох охолоджувальних башт.

– Через два роки після того, як я розпочав нашу місію на найбільшій атомній електростанції в Європі, вона потрібна як ніколи. Нещодавні інциденти показують, що ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій АЕС залишається надзвичайно складною, – зауважив Гроссі.

За останній тиждень фахівці МАГАТЕ відвідали турбінні зали реакторних блоків 5 і 6, але їх знову не допустили до західних будівель станції.

Команда Агентства також продовжує уважно стежити за ситуацією з охолоджувальною водою. Після руйнування Каховської дамби ЗАЕС викопала 11 нових свердловин, щоб отримати воду, необхідну для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки.

Оскільки всі шість реакторів ЗАЕС перебувають у режимі холодної зупинки, води, яку забезпечують ці свердловини, достатньо для поточних потреб.

Відомо також, що ЗАЕС завершує впровадження оновленого плану реагування на надзвичайні ситуації та планує два навчання у найближчі місяці, за якими співробітники МАГАТЕ вимагатимуть спостереження.

Команда також продовжує уважно стежити за ситуацією з охолоджувальною водою на станції. Після руйнування дамби Каховської ГЕС минулого року ЗАЕС викопала 11 нових свердловин для отримання води, необхідної для охолодження реакторів та інших важливих функцій ядерної безпеки.

Оскільки всі шість реакторів ЗАЕС перебувають у стані холодної зупинки, вода, яку забезпечують ці свердловини, є достатньою для поточних потреб станції, навіть якщо одна з них тимчасово вийшла з ладу на початку цього місяця.

Команду також повідомили, що ЗАЕС завершує впровадження оновленого плану реагування на надзвичайні ситуації та планує провести два навчання у найближчі місяці, які персонал МАГАТЕ запросить спостерігати.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тиждень тому Запорізька АЕС знову опинилася на межі блекауту , оскільки через російські обстріли сталося пошкодження зовнішньої повітряної лінії ПЛ-330кВ Запорізька ТЕС – Феросплавна.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-30 07:26:07