Україна і світ

Ефективність вакцини проти Covid-19 може знизитися при наявності гельмінтів – учені


Вакцини від Covid-19 можуть бути менш ефективними для людей, які мають кишкові паразитарні інфекції, вважають учені Університету Вашингтона в Сент-Луїсі, штат Міссурі.

Це може стати справжньою проблемою на тлі росту чергової хвилі Covid-19. Адже, за свідченнями дослідників, гельмінтами заражено приблизно 25% населення світу.

Чому вакцини часто не настільки ефективні, як очікується

Дослідники з Університету Вашингтона прищепили 16 мишам вакцину мРНК проти Covid-19. Половина піддослідних гризунів була за 12 днів до цього інфікована кишковим паразитом, який зустрічається лише у гризунів.

Зараз дивляться

Через три тижні після першого щеплення кожній миші зробили бустер. Тобто, витримали усталену схему вакцинації людей від коронавірусної інфекції.

І виявилося, що миші, які мали глистів, виробили значно слабший імунітет, ніж миші без паразитарних інфекцій.

Ці результати стали ще одним підтвердженням попередніх досліджень. Тоді було неспростовно доведено, що паразити пригнічують процеси, які вакцини запускають для надання імунітету, наприклад, активацію клітин, що вбивають патогени.

Де паразитарні кишкові інфекції – звичне явище

Саме тому люди, що мають кишкових паразитів у кишківнику, демонструють ослаблену імунну відповідь на вакцини проти туберкульозу чи кору.

Скоріше за все, з огляду на дослідження вчених Університету Вашингтона в Сент-Луїсі, так само відбуватиметься і при щепленні від Covid-19.

Тож виникає цілком зрозуміле занепокоєння ефективністю вакцинації проти Covid-19 та інших інфекційних захворювань у тропічних і субтропічних регіонах, де кишкові паразитарні інфекції звичне явище через обмежений доступ до чистої води та санітарії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: NewScientist

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-23 11:35:06