Україна і світ

Іран відкладе відповідь Ізраїлю на ліквідацію лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії – NYT

Фото: Depositphotos

Іран відкладе відплату Ізраїлю за ліквідацію одного з лідерів ХАМАСу в Тегерані, щоб дати посередникам час зробити вагомий крок до припинення вогню і покласти край війні в Газі.

Про це пише видання The New York Times.

Перемовини щодо Ізраїля

У п’ятницю високопоставлені американські, ізраїльські, єгипетські та катарські чиновники зустрілися в Досі, столиці Катару, щоб узгодити компроміс між Ізраїлем і ХАМАСом. Після переговорів у спільній заяві США, Єгипту і Катару йдеться, що обом сторонам представили компромісну пропозицію. До кінця наступного тижня високопосадовці з цих трьох урядів зберуться в Каїрі.

Зараз дивляться

Вже понад два тижні регіон очікує від Ірану відплати за ліквідацію лідера політичної гілки ХАМАСу Ісмаїла Ганії, та ліванського командира Хезболли Фуада Шукра. Іран і Хезболла пообіцяли помститися.

Після завершення першого дня переговорів у четвер увечері прем’єр Катару Мохаммед Аль Тані зателефонував виконуючому обов’язки міністра закордонних справ Ірану Алі Багері Кані та закликав Іран утриматися від будь-якої ескалації.

Згодом ізраїльська розвідка помітила, що Хезболла і Іран знизили рівень бойової готовності своїх ракетних підрозділів. Тепер Ізраїль вважає, що відповідь Ірану станеться пізніше.

У п’ятницю після завершення переговорів у Досі Аль Тані знову розмовляв з Багері Кані і обидва високопосадовці наголосили на необхідності спокою в регіоні.

Переговори Ізраїля та ХАМАСу

Ізраїль і ХАМАС вже кілька місяців ведуть переговори щодо припинення вогню, що передбачає поступове звільнення решти 115 живих і мертвих заручників, які утримуються в Газі.

Згідно з умовами угоди, Ізраїль має вивести війська з Гази, і обидві сторони врешті-решт досягнуть постійного перемир’я. Проте є ще низка питань, які вимагають погодження.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, 31 липня в Тегерані ліквідували лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганію, який приїхав до Ірану на інавгурацію президента Масуда Пазешкіана.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-17 13:09:32