Україна і світ

Екзотичний зоопарк ринку в Ухані: вчені назвали тварин, причетних до Covid-спалаху п’ять років тому


Команда американських учених під час детального дослідження, проведеного на ринку в Ухані, з’ясувала, які тварини могли бути джерелом поширення коронавірусу.

Екзотичний зоопарк

– Вчені провели детальний аналіз генетичного матеріалу, взятого на території оптового ринку морепродуктів Хуанань в Ухані. Тепер достеменно відомо, які види тварин перебували в тому районі, коли почалося поширення вірусу 2019 року, – ідеться в повідомленні.

Серед видів тварин названо єнотоподібних собак, сизих бамбукових щурів, собак, європейських кроликів, амурських їжаків, малайських дикобразів, мунтжаків, гімалайських бабаків і пальмових цивет.

За словами вчених, ці нові дані посилюють непрямі докази того, що вірус SARS-CoV-2 міг перейти від інфікованих тварин до людини, а ринок був центральним місцем раннього поширення.

Що показав аналіз

Зазначається, що хоча аналіз і не доводить, що тварини були інфіковані вірусом, але їхню ДНК було виявлено дуже близько до вірусу, іноді в одному і тому ж мазку. Це означає, що існує висока ймовірність того, що тварини на ринку могли бути джерелом зараження.

Із тварин, присутніх на ринку, кролики, собаки та єнотоподібні собаки відомі сприйнятливістю до інфекції Covid-19, зазначено в матеріалі. Єнотоподібні собаки, зокрема, здатні передавати інфекції, що робить їх “підозрюваними” винуватцями всесвітньої пандемії.

Час початку пандемії

Крім того, аналіз показує, що вірус SARS-CoV-2, який був присутній на ринку, з’явився одночасно з вірусом, що поширився по всьому світу, що припускає їхню ідентичність.

Якби вірус спочатку з’явився в іншому місці, а потім потрапив на ринок, де його поширення посилилося, як припускає теорія лабораторного витоку, час появи вірусу, виявленого на ринку, відрізнявся б від часу появи пандемічного вірусу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Cell

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-23 09:15:43