Україна і світ

Заробили $1 млн на ухилянтах: на Київщині затримали двох керівників ТЦК

Фото: СБУ

Служба безпеки України затримала двох очільників ТЦК на Київщині та їхнього спільника, які “заробили” на ухилянтах понад $1 млн.

Як повідомила пресслужба СБУ, чергову схему ухилення від мобілізації вдалося ліквідувати за сприяння керівництва Міноборони та командування ЗСУ.

Затримано двох очільників ТЦК на Київщині

У результаті комплексних заходів на Київщині затримано трьох організаторів оборудки. Ними виявились очільники двох районних ТЦК столичного регіону та їхній спільник – громадянин країни Південного Кавказу.

Зараз дивляться

Під час обшуків у помешканнях та авто фігурантів виявили понад $1,2 млн. Більшість вилученої готівки фігуранти зберігали у спеціально облаштованих схованках під підлогою та за обшивкою стін власних осель.

Розслідуванням було встановлено, що затримані пропонували військовозобов’язаним своє сприяння в уникненні призову на підставі підроблених документів про непридатність до служби за станом здоров’я.

За матеріалами справи, вартість таких “послуг” становила $37 тис. із одного ухилянта. Схема включала повний “пакет” документів, зокрема фіктивних меддовідок, а також “супровід” ухилянтів під час проходження ВЛК.

Для реалізації схеми посадовці військкоматів використовували особисті зв’язки серед представників ВЛК, яких “втемну” залучали до злочинної схеми. Після чого фіктивні документи використовували для зняття потенційних призовників з військового обліку, що давало їм можливість втекти за кордон.

Для пошуку ухилянтів та передачі грошей посадовці ТЦК залучили свого знайомого-іноземця.

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Військова контррозвідка СБУ затримала посередника у столичному ресторані, коли він одержував $50 тис. від нових клієнтів. Після цього в службових кабінетах затримали обох посадовців ТЦК. Також під час обшуків в оселі іноземця виявлено велику кількість зброї, зокрема пістолет з глушником, походження якої зараз встановлюється.

Слідчі СБУ оголосили затриманим про підозру за двома статтями КК України – ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань) та ч. 3 ст. 369 (неправомірна вигода, надана службовій особі, яка займає відповідальне становище, вчинена за попередньою змовою групою осіб).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-16 16:47:03