Україна і світ

РФ перекинула з України кілька тисяч солдатів у Курську область – CNN

Фото: Getty Images

Росія перекинула кілька тисяч військовослужбовців з окупованої території України для протидії українській операції в Курській області.

Про це повідомили CNN два високопоставлені американські чиновники.

Українська операція в Курській області

Ситуація в Курській області привертала увагу США. За словами американських чиновників, Росія перекинула в Курську область кілька бригад чисельністю не менше ніж 1000 осіб кожна.

Зараз дивляться

– Для нас очевидно, що Путін і російські військові перекидають деякі ресурси, деякі підрозділи в Курську область, щоб нібито протистояти тому, що роблять українці, – заявив CNN офіційний представник Ради національної безпеки Джон Кірбі.

При цьому він зазначив, що перекидання російських військ з території України не означає, що Путін відмовився від військових операцій на північному сході України. По всьому фронту тривають активні бої.

Українська операція в Курській області може мати більш значний стратегічний вплив на поле бою, залежно від того, як довго Україна зможе утримувати російську територію.

Захід українців у Курську область справив враження на США, особливо те, як українські військові змогли зберегти деталі операції в таємниці.

Хоча операція ризикує послабити оборону України вздовж усього фронту, вона також може відвернути окупаційні сили, які влітку досягли деяких територіальних успіхів.

При цьому чиновники кажуть, що відволікання кількох тисяч російських військових з основного фронту може не справити великого впливу на бої, оскільки солдатів у Росії сотні тисяч.

За словами двох інших джерел, росіяни поки що не збираються перекидати свої великі і краще підготовлені підрозділи з України в Курську область. Росія, схоже, відправляє туди в основному ненавчених призовників.

– Ми поки що не бачили суттєвого перекидання [російських військ], і ми не можемо сказати, чи відбувається це через те, що вони тільки почали перекидати війська, або ж у них просто немає достатньо сил, – сказало одне з джерел.

Дозвіл бити ATACMS по РФ

За словами офіційних осіб, США не хочуть давати дозвіл Україні використовувати далекобійну американську зброю по Курській області – не через ризик ескалації війни, а тому, що в США є лише обмежений запас ракет ATACMS.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У США вважають, що ракети ATACMS краще використовувати для атак на окупований Крим.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-16 13:08:59