Україна і світ

Як часто слід приймати душ і міняти рушники — мікробіолог

Кандидатка біологічних наук, мікробіолог Олена Лівінська розповіла, як часто слід приймати душ і міняти рушники.

– Немає універсальних і чітких рекомендацій, які підійшли б усім. До того ж, це не лише питання здоров’я, а й соціальних уявлень та звичок, – каже експертка.

Чи виправдано щодня

Багато хто використовує похід у душ, як спосіб прокинутися вранці. Більшість із нас, обираючи собі оптимальну частоту походів у ванну, орієнтується на зміну запаху тіла.

Приймати душ щодня виправдано, якщо у вас високий рівень фізичної активності, ви відчутно пітнієте, протягом дня контактуєте з пилом, ґрунтом, тваринами тощо.

Зараз дивляться

За відсутності цих обставин (особливо якщо у вас сухий тип шкіри) приймати душ 2-3 рази на тиждень – цілком достатньо. А ось мити обличчя, ноги і підмиватися варто щодня.

Як ефективно приймати душ

Олена Лівінська назвала найважливіші моменти, на які слід зважати, щоб прийняття душу було і ефективним, і корисним:

  • вода має бути теплою, а не гарячою. Тривале стояння під гарячим душем послаблює бар’єрні функції шкіри, сприяє її сухості та подразненню;
  • намагайтеся приділяти душу не більше 5-10 хвилин, щоб не послаблювати бар’єрні функції шкіри та не сприяти її надмірній сухості. Якщо ж ви приймаєте душ щодня, його тривалість можна скоротити і до 3-4 хвилин;
  • люди, які мають схильність до акне, екземи, лупи та інших станів, коли страждає шкіра, можуть потребувати душу частіше, ніж кілька разів на тиждень, тут потрібні додаткові поради дерматолога з цього приводу;
  • намагайтеся використовувати засоби для душу без ароматизаторів, а відразу після зволожувати шкіру за допомогою лосьйону тощо.

Якщо використовуєте губку для душу

Експерт радить ретельно промивати губку для душу після кожного використання. Слідкуйте, щоб губка добре просихала, щоб у ній не розмножувалися мікроорганізми.

Регулярно міняйте губку для душу: якщо надаєте перевагу губкам із натуральних матеріалів – раз на 3-4 тижні, якщо звичайні синтетичні – раз на два місяці.

Заміна рушників

– У вологих рушниках після їх використання швидко розмножуються бактерії. Вони розкладають залишки нашого епідермісу (частинки зовнішнього шару шкіри) і спричиняють неприємний запах, – пояснює мікробіолог.

Тому перше і головне правило – рушник після використання слід ретельно просушувати. За можливості – на спеціальній сушарці або, принаймні, залишивши його в розправленому вигляді на вішалці.

Не кидайте рушник у пралку, якщо не плануєте її запускати найближчим часом.

Джерело: Бережи себе

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 14:35:06