Україна і світ

Як серотонін впливає на негативний дослід – дослідження

Нове дослідження, опубліковане в журналі Nature Communications, виявило, що підвищення рівня серотоніну в мозку може змінити те, як люди сприймають негативний досвід та покращити реакцію на нього.

Вплив серотоніну

Нейромедіатор серотонін часто називають гормоном радості та щастя, хоча насправді він має набагато складнішу біологічну функцію. Зокрема у регуляції пізнання, системі винагороди, процесах навчання і пам’яті. Серотонін також впливає на різні фізіологічні процеси, такі як блювання та звуження судин.

Дослідження, проведене науковцями кафедри психіатрії Оксфордського університету та Центру біомедичних досліджень, показало, що люди з підвищеним рівнем серотоніну менш чутливі до негативного досвіду (наприклад, втрати грошей у грі), при цьому їхня реакція на винагороди (як-от грошовий виграш) залишається майже незмінною.

У науковому експерименті взяли участі 53 осособи, 26 з яких давали препарат для лікування рідкісної форми епілепсії.

Зараз дивляться

Цей препарат безпосередньо підвищує рівень серотоніну в мозку, що дозволяє краще зрозуміти його роль у когнітивних процесах.

Учасників попросили виконати серію завдань, аби проаналізувати здатність до навчання та контролю поведінки.

Вчені виявили, що підвищений рівень серотоніну допомагає людям краще контролювати свою поведінку, особливо в умовах негативної інформації. Крім того, було встановлено, що це позитивно впливає на різні типи пам’яті.

Одиз з авторів дослідження, зазначив, що експеримент проливає світло на те, як серотонін формує поведінку людини, а також допомагають краще зрозуміти, чому препарати, які змінюють рівень серотоніну, є ефективними для лікування психічних розладів, таких як депресія, тривожність та обсесивно-компульсивний розлад.

ДжерелоMedicalxpress

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-09 19:05:06