Штучний підсолоджувач здатний утворювати тромби – дослідження
Науковці Клівлендської клініки виявили, що еритритол може підвищити ризик серцево-судинних захворювань та тромбозу. Результати дослідження були опубліковані в журналі Arteriosclerosis Thrombosis and Vascular Biology.
Замінник цукру
Один з найпоширених замінників цукру є еритрол, який використовують як натуральний підсолоджувач рослинного походження – його отримують з кукурудзи, дині, гарбуза тощо.
Після споживання еритрол легко всмоктується організмом, проте не метаболізується, а повністю виводиться з сечею.
Зараз дивляться
Крім того, цукрозамінник не сприяє розвитку карієсу, оскільки не розкладається бактеріями в ротовій порожнині. Саме тому виробники додають еритрол до низькокалорійних і діабетичних продуктів.
Небезпека підсолоджувача
Однак за останніми даними, еритрол здатний спричиняти утворення тромбів, що провокує інсульт та інфаркт.
Вчені провели дослідження на здорових добровольцях, у ході якого було виявлено, що еритритол активізує тромбоцити – клітини крові, відповідальні за згортання.
З часом виникає ризик утворення тромбів. Цікаво, що подібний ефект не був зафіксований у разі споживання звичайного цукру (глюкози).
Головний автор дослідження, доктор Стенлі Хейзен, підкреслює, що чимало лікарів рекомендують пацієнтам з серцево-судинними хворобами і діабетом вживати продукти з цукрозамінниками.
Але результати наукового експерименту вказують на необхідність подальшого вивчення безпеки еритритолу та інших підсолоджувачів.
Джерело: Medicalxpress
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-09 13:40:09