Україна і світ

Кабмін Ізраїля уповноважив Нетаньягу відповісти на атаку Хезболли по стадіону

Міністри уповноважили прем’єра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу і міністра оборони Йоава Галланта дозволити відповісти на ракетну атаку Хезболли на футбольне поле Мадждаль-Шамс, унаслідок якої загинули 12 підлітків.

Про це повідомляє видання The Times of Israel.

Атака Хезболли по Голанських висотах

Повідомляли, що внаслідок ракетного обстрілу бойовиками ліванського угруповання Хезболла футбольного поля на Голанських висотах у суботу загинуло 12 дітей, заявила ізраїльська влада. А протягом дня неділі ізраїльські літаки завдали удару по цілях на півдні Лівану.

Зараз дивляться

У неділю відбувся похорон 11 із 12 підлітків загиблих у тій ракетній атаці Хезболли, що сталася за кілька кроків від укриття.

Рішення кабміну Ізраїлю

За даними канцелярії прем’єр-міністра, під час чотиригодинної зустрічі законодавці проголосували за надання Нетаньяху і Галланту повноважень ухвалювати рішення щодо масштабів і термінів відповіді Ізраїлю на ракетний удар по Голанах.

Водночас міністр фінансів Бецалель Смотрич і міністр національної безпеки Ітамар Бен Гвір утрималися під час голосування.

– Ракета, яка вбила наших хлопчиків і дівчаток, була іранською, і Хезболла – єдина терористична організація, що має такі ракети у своєму арсеналі, – заявили в міністерстві закордонних справ Ізраїлю.

Армія оборони Ізраїлю опублікувала докази того, що осколки, знайдені на футбольному полі, відповідають ракеті Falaq-1 іранського виробництва, яку в Лівані використовує виключно Хезболла.

За даними ЦАХАЛу, ракета Falaq-1 має 50-кілограмову боєголовку і дальність польоту 10 км. Військові опублікували траєкторію польоту ракети, показавши, що її було запущено з району Чебаа на півдні Лівану.

Реакція світу

Західні дипломати повідомили газеті Hebrew Daily, що докладаються значні зусилля, щоб запобігти реакції Ізраїлю, яка може призвести до повномасштабної війни з Ліваном.

У США заявили, що Вашингтон також веде переговори з ізраїльськими та ліванськими колегами. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Штати не хочуть подальшої ескалації конфлікту.

Водночас Білий дім також звинуватив Хезболлу у завданні удару по Мадждал-Шамсу: Цей напад було скоєно ліванською Хезболлою. Це була їхня ракета, запущена з території, яку вони контролюють.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс, кандидатка в президенти від демократів, заявила про залізну підтримку безпеки Ізраїлю.

Велика Британія також висловила стурбованість подальшою ескалацією, а Єгипет заявив, що атака може вилитися у всеосяжну регіональну війну.

Раніше Факти ICTV розповідали, чи спровокує ракетний удар по футбольному полю масштабну війну між Ізраїлем і Хезболлою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-29 09:50:06