Україна і світ

Догляд за ремонтантною трояндою влітку: поради

Троянди – королеви саду, чий чарівний аромат і розкішне цвітіння прикрашають будь-яку ділянку. Ремонтантні троянди можуть цвісти кілька разів за сезон, однак вимагають особливого догляду й обрізки.

Факти ICTV дізнавалися, як виростити ремонтантні троянди і як за ними правильно доглядати.

Обрізка ремонтантної троянди влітку: коли проводити

Літо – час не тільки для насолоди цвітінням троянд, а й для догляду, який допоможе продовжити їхню красу і стимулювати повторне цвітіння.

Зараз дивляться

Літня обрізка ремонтантної троянди стимулює утворення нових пагонів і бутонів, покращує циркуляцію повітря і освітленість усередині куща, сприяє формуванню гарної форми і підвищує стійкість квітів до хвороб.

Троянди після цвітіння витрачають сили на формування насіння, що уповільнює повторне цвітіння. Щоб стимулювати рясне цвітіння, рекомендується видаляти зів’ялі бутони. Видалення насіннєвих коробочок дасть змогу рослині спрямувати всі ресурси на утворення нових пагонів і бутонів, що забезпечить пишне цвітіння в другу хвилю.

Коли обрізати ремонтантну троянду:

  • Оптимальний час для літньої обрізки – після першого цвітіння.
  • Важливо встигнути до початку нової хвилі бутонізації.
  • У регіонах зі спекотним кліматом обрізку можна провести повторно наприкінці літа.

Як обрізати ремонтантну троянду

Зрізайте бутони разом із 2-3 парами листя над ними. Слабкі та хворі пагони видаляйте повністю, біля основи куща. Сильні та здорові пагони вкорочуйте на 1/3-1/2 їхньої довжини. Робіть зріз під кутом 45° над брунькою, направляючи його назовні від куща. Усі місця зрізів замажте садовим варом.

Поради:

  • Не бійтеся обрізати квіти, адже чим більше ви їх обріжете, тим ряснішим буде повторне цвітіння.
  • Обрізайте їх в суху погоду. Так вони менше схильні до грибкових захворювань.
  • Прибирайте всі рослинні залишки. Це допоможе запобігти поширенню хвороб і шкідників.
  • Після обрізки внесіть добриво з високим вмістом калію, щоби стимулювати цвітіння.

Літня обрізка – це не просто укорочення пагонів, а важливий елемент догляду, який допоможе виростити здорову і рясно квітучу троянду.

Догляд за ремонтантною трояндою влітку

Бур’яни забирають у троянд воду і поживні речовини, необхідні для пишного цвітіння. Тому варто проводити пропоювання вранці або ввечері, після поливу, коли коріння бур’янів легко витягується з вологої землі.

Особливості догляду:

  1. Видаляйте бур’яни вручну, намагаючись не пошкодити кореневу систему. Відразу ж прибирайте траву з ділянки. Її можна відправити в компостну яму.
  2. Розпушування забезпечує доступ кисню до коріння. Після рясних поливів на ґрунті утворюється кірка, що перешкоджає диханню коренів. Розпушування допомагає поліпшити аерацію і стимулює ріст троянд. Рихлити ґрунт потрібно після кожного поливу.
  3. Акуратно розпушуйте землю навколо кущів, намагаючись не пошкодити коріння. У спекотні дні розпушування допомагає скоротити кількість поливів.

Мульчування допомагає зберегти вологу в ґрунті, перешкоджає утворенню кірки і бур’янів, а також надає клумбі естетичного вигляду. Як мульчу можна використовувати торф, перегній, соснову кору або кольорову тріску.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-09 12:44:04