Україна і світ

На сусідній із Землею екзопланеті виявили сірководень

Вчені з університету Джона Хопкінса в США зробили сенсаційне відкриття – атмосфера екзопланети HD 189733 b містить сліди сірководню, що нагадує запах тухлих яєць. Це може допомогти зрозуміти, як сірка впливає на формування та еволюцію планет.

На сусідній із Землею екзопланеті виявили сірководень

Екзопланета HD 189733 b є газовим гігантом розміром з Юпітер, що знаходиться всього в 64 світлових роках від Землі. Вона є найближчим до нас “гарячим Юпітером”, який видно у телескопи. Температура на цій планеті сягає приблизно 927°C, а погодні умови включають дощ зі скла та вітер, який дме зі швидкістю до 8 000 км/год.

 – Сірководень – це важлива складова, про існування якої ми не знали. Ми передбачали, що він буде, і знаємо, що він є на Юпітері, але ми вперше виявили його на екзопланеті, – зазначив астрофізик Гуанвей Фу.

Це відкриття було зроблено завдяки новим даним, отриманим за допомогою космічного телескопа Джеймса Вебба, і опубліковане в журналі Nature. Дослідження також виключило наявність метану на HD 189733 b.

Зараз дивляться

 – Ми думали, що ця планета занадто гаряча, щоб мати високу концентрацію метану, але тепер ми знаємо, що це не так, – додав вчений.

Науковці тепер хочуть дослідити, чи є сірководень на інших екзопланетах. Це допоможе зрозуміти, як його рівень впливає на структуру небесних тіл, їхнє формування та місце розташування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-09 12:35:09