Україна і світ

Тепловий удар у дитини, залишеної в розпеченій машині, симптоми, перша допомога — ЦГЗ

Експерти Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) розповіли, як допомогти дитині, яку батьки через забудькуватість залишили в розпеченій машині, а також назвали симптоми теплового удару.

– Температура в закритому авто, навіть із кондиціонером, піднімається до небезпечного рівня дуже швидко – інколи на 20 градусів Цельсія за 10 хвилин. Тому навіть короткий час перебування там дитини може призвести до трагічних наслідків, – зазначають у ЦГЗ.

Статистика

За словами експертів, випадки дитячої смертності від теплового удару в гарячому автомобілі фіксуються щороку. Причиною більшості інцидентів, понад 50%, є забудькуватість батьків. 25% дитячих смертей фіксується через недооцінку ризиків.

Зараз дивляться

Ще близько 25% смертей трапляються у зв’язку з тим, що дитина отримує доступ до транспортного засобу і потрапляє в пастку. Такі випадки частіше трапляються з дітьми віком від 2 до 4 років.

Машини швидко прогріваються

У ЦГЗ пояснили, що повітря в салоні автомобіля швидко нагрівається через “парниковий ефект”. Потрапляючи на приладову панель, кермо або сидіння, сонячні промені повільно нагрівають їх. Потім ці предмети нагрівають повітря всередині автомобіля.

Незважаючи на те, що транспортні засоби нагріваються частіше влітку через високу зовнішню температуру, у прохолодні дні температура всередині автомобіля також може піднятися до небезпечного рівня.

Діти більш схильні до теплового удару

– Діти вразливіші до теплового удару, ніж дорослі. Їхня система терморегуляції менш ефективна, і вони швидше перегріваються, – попереджають у Центрі.

Крім того, немовлята та маленькі діти наражаються на більші ризики, оскільки не вміють розпізнавати симптоми перегріву, не можуть відчинити двері автомобіля, зняти зайвий одяг.

Симптоми теплового удару

Тепловий удар може призвести до серйозних медичних наслідків: пошкодження внутрішніх органів, непритомність. Може бути навіть летальний результат.

Першими симптомами теплового виснаження є сильна спрага, слабкість, дискомфорт, неспокій, запаморочення, непритомність, головний біль.

За наявності навіть кількох із перелічених симптомів необхідно якнайшвидше вивести дитину з розпеченого автомобіля та надати першу допомогу – насамперед, дати випити води маленькими ковтками, зробити прохолодні компреси на лоб і потилицю.

Як запобігти трагедії

Ніколи не залишайте дитину в автомобілі. Навіть на кілька хвилин. Це золоте правило, яке може врятувати життя.

Використовуйте візуальні або звукові нагадування, щоб не забути дитину в автомобілі. Приміром, можна залишити телефон, сумку, інший важливий предмет на задньому сидінні поруч із дитячим сидінням.

Якщо бачите дитину, залишену саму в автомобілі, негайно викликайте поліцію. Ваші дії можуть врятувати життя.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-12 10:06:52