Україна і світ

як результати вплинуть на підтримку України

Дуже малоймовірно, що позиція ЄС щодо підтримки України через військову та фінансову допомогу у найближчій перспективі зміниться після виборів до Європарламенту.

Таку думку висловив редактор CNN з питань британської та європейської політики Люк Макгі.

Вибори до Європарламенту: як вплинуть на підтримку ЄС України

Автор зазначає, що з початком повномасштабної війни ЄС звинувачували у повільному просуванні щодо України, але водночас Брюссель зробив такі кроки у зовнішній політиці, які раніше було неможливо уявити.

Зараз дивляться

ЄС швидко перейшов до санкцій проти Москви, зупинивши потік європейських товарів до Росії і поступово припинивши купувати її газ. За останні 27 місяців війни багато країн ЄС надіслали Україні боєприпаси, танки та винищувачі. У березні ЄС погодив нову угоду про фінансування Києва на суму €50 млрд.

— Навіть з припливом правих євродепутатів ця єдність навряд чи зміниться найближчим часом. ЄКР (консерватори) та Мелоні повністю підтримують позицію ЄС щодо України, – вважає редактор CNN.

Однак він зауважує, що ситуація може стати цікавою, якщо в найближчі роки проросійські політики будуть обрані в інших країнах ЄС. Зазначається, що подібним “найочевиднішим і найцікавішим випадком” може стати перемога Марін Ле Пен на президентських виборах у Франції в 2027 році.

— Тоді можна припустити, що комбінація правих депутатів Європарламенту та симпатиків Росії у Франції чинитиме величезний тиск на ЄС з метою пом’якшення санкційного режиму або навіть зменшення підтримки України, – пише автор.

Результати виборів до ЄП у Франції

За результатами екзитполів, у Франції на виборах до Європарламенту перемагає партія Національне об’єднання проросійської політкині Марін Ле Пен, а партія Відродження президента Еммануеля Макрона отримує друге місце.

У 2019 році партія  Макрона йшла нога в ногу з Ле Пен. Але цього разу зазнала нищівної поразки.

Так, ультраправа партія Ле Пен, яка входить до фракції Ідентичність та демократія в Європарламенті, може здобути підтримку 32,4% виборців, тоді як Відродження, яка входить до фракції Renew Europe, можуть отримати 15,2% голосів.

Третіми в екзитполах йдуть соціалісти PS-Place publique із 14,3% голосів. За нею розташувалася ліворадикальна Непідкорена Франція (8,3%) та правоцентристи з Les Républicains (7%).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-09 22:19:00