Україна і світ

головні новини за 8 червня 2024 року

Фото: Факти ICTV

На одній з АЕС в Україні запущено в роботу ще один енергоблок на 1000 МВт, який покращить ситуацію в енергосистемі та зменшить відключення світла.

В Одесі відкрили сезон купання та оздоровлення на пляжі Калетон. Після завершення перевірок планують відкрити близько 20 пляжів в Одесі та районі, а також одну лагуну в Ізмаїльському районі.

Польські аграрії можуть заблокувати рух на прикордонному пункті Медика – Шегині.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 8 червня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Удар по Садовому Херсонської області

Удар по тимчасово окупованому Садовому Херсонської області є наочним прикладом роботи російської пропаганди, заявив керівник ОВА Олександр Прокудін.

За його словами, російські пропагандисти почали поширювати фейк про нібито “український обстріл Садового у суботу“. Проте він зазначив, що цей обстріл сталося в п’ятницю, і здійснили його саме з окупованої частини регіону.

Cадове Херсонської області на карті. Фото: DeepStateMap

Джерела Фактів ICTV повідомили, що перший удар відбувся опівдні по місцевому магазину, але тоді обійшлося без постраждалих. Жителі почали розбирати завали, після чого стався другий удар. Внаслідок атаки загинуло 22 людей та поранено ще 15 осіб.

В Офісі генерального прокурора заявили про початок досудового розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Ситуація в енергосистемі

В Україні на атомній електростанції запустили в роботу ще один енергоблок на 1000 МВт після планового ремонту, який завершили на 10 днів раніше від очікуваного терміну.

Як повідомляють в Міністерстві енергетики України, цей енергоблок додасть енергосистемі потужності та помітно знизить дефіцит в електромережах.

Як зазначають в Міненерго, це вже третій атомний блок, на якому виконані планові ремонти для підготовки до стабільної та безперебійної роботи в опалювальний сезон.

Фото: Depositphotos

Відкриття сезону купання в Одесі

В Одесі почали відкривати зони для купання та оздоровлення, заявив глава ОВА Олег Кіпер. 8 червня першою відкритою зоною став пляж Калетон.

За його словами, наказ про доступ людей до моря обласна військова адміністрація підписала спільно з командувачем ОСУВ Одеса.

Очільник Одеської ОВА наголосив, що список ставатиме більше після завершення перевірок. Зараз розраховують відкрити близько 20 пляжів в Одесі та районі, а також одну лагуну в Ізмаїльському районі.

Переговори про вступ України в ЄС

Міжнародна конференція у Люксембурзі, яка дає старт переговорам про вступ України до Європейського Союзу, має відбутися 25 червня, після засідання Ради ЄС із загальних питань.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна виконала сім рекомендацій Єврокомісії, що є підставою для ухвалення Радою ЄС рамки на переговори щодо членства України.

Фото: Getty Images

На думку Кулеби, схвалення переговорної рамки та проведення Першої міжурядової конференції, якою повинні розпочатися переговори про вступ, здаються цілком досяжними вже у червні, за бельгійського головування.

Блокада польських фермерів

Польські аграрії можуть заблокувати рух на прикордонному пункті Медика – Шегині від завтрашнього дня, 9 червня.

Згідно з попередженням Державної прикордонної служби України з посиланням на польську сторону, протести фермерів можуть розпочатися з 10:00 і триватимуть до кінця вересня 2024 року.

Поки не повідомляється про те, для яких саме видів транспортних засобів планують запровадити обмеження на КПП Медика, що навпроти українського Шегині.

Ініціатива Нідерландів на виробництво БМП

Уряд Нідерландів виділить €400 млн на виробництво шведських бойових машин піхоти CV90 для Збройних сил України. БМП створюватимуть переважно в Нідерландах.

За інформацією уряду, нарощування виробництва, постачання військової техніки, боєприпасів у Нідерландах та Європі загалом відбувається надто повільно.

Водночас Нідерланди ухвалили рішення про те, щоб долучитися до європейського конвеєра з виробництва ракет Patriot для України в Німеччині.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-08 20:29:06