Україна і світ

розклад матчів, де дивитися та фаворити

Євро-2024 з футболу розпочнеться 14 червня та триватиме до 14 липня 2024 року. Матчі заплановані на десяти стадіонах у містах Німеччини.

До фінальної частини кваліфікувалися 24 національні збірні, зокрема й команда України. Чинним чемпіоном змагань є збірна Італії, яка у фіналі Євро-2020 обіграла Англію та виграла свій другий в історії трофей чемпіонів Європи.

Німеччину обрали господаркою турніру під час засідання Виконкому УЄФА у Ньоні у вересні 2018 року. У 2006 році країна приймала чемпіонат світу з футболу, але Євро після возз’єднання ФРН та НДР прийматиме вперше.

Зараз дивляться

Переможець Євро-2024 може отримати €28.25 млн – це максимальна сума, в разі тріумфу у всіх трьох матчах на стадії групового етапу. Призові за вихід у фінал складають €5 млн, за перемогу у турнірі команда отримає €8 млн.

Факти ICTV зібрали головну інформацію про Євро-2024 – де дивитися, хто головний фаворит та розклад турніру.

Склади груп на Євро-2024

Як країна-господар, Німеччина потрапила до групи А. Тож, саме з матчу господарки турніру проти команди Шотландії й відкриють офіційно турнір на Альянц Арені у Мюнхені.

Чинний чемпіон Італія виступить на Євро-2024 у групі В разом з Іспанією, Хорватією та Албанією. Україна після матчів плейоф у березні потрапила до квартету E, де її суперниками стали команди Бельгії, Румунії та Словаччини.

  • Група А: Німеччина, Шотландія, Угорщина, Швейцарія;
  • Група В: Іспанія, Хорватія, Італія, Албанія;
  • Група C: Словенія, Данія, Сербія, Англія;
  • Група D: Польща, Нідерланди, Австрія, Франція;
  • Група E: Бельгія, Словаччина, Румунія, Україна;
  • Група F: Туреччина, Грузія, Португалія, Чехія.

Інфографіка Факти ICTV

Розклад Євро-2024 та формат

Євро-2024 стартує у п’ятницю, 14 червня, матчем-відкриттям між Німеччиною та Шотландією.

Груповий етап завершиться 26 червня, а трьома днями пізніше розпочнеться стадія плейоф. Матчі 1/4 фіналу заплановані на 5-6 липня, а фіналісти визначаться 9-10 лютого.

Фінал Євро-2024 відбудеться 14 червня. Матчу за третє місце не буде.

  • Груповий етап – 14-26 червня;
  • 1/8 фіналу – 29 червня – 2 липня;
  • 1/4 фіналу – 5-6 липня;
  • Півфінали – 9-10 липня;
  • Фінал – 14 липня.

Формат турніру такий же, як і на двох останніх чоловічих Євро, за участю 24 країн. Спочатку по чотири команди зіграють між собою в шести групах. Переможці та призери груп, а також чотири найкращі команди, що посіли треті місця, вийдуть до 1/8 фіналу.

Якщо команди в одній групі наберуть однакову кількість очок, то першим фактором братимуть до уваги результат їхньої особистої зустрічі. Якщо дві команди, що посіли треті місця в різних групах, мають однакову кількість очок, то учасника плейоф визначатимуть за різницею забитих і пропущених голів.

У раунді плейоф на нас чекає система нокаутів. Тобто, матчів на вибування аж до фіналу. Якщо за 90 хвилин основного часу не визначиться переможець, розпочнуться екстра-тайми та в разі необхідності серія пенальті.

Фаворити Євро-2024

Букмекери вважають фаворитом чемпіонату Європи 2024 року збірну Англії. Підопічні Ґарета Саутгейта випереджають у прогнозах срібних призерів ЧС-2022 збірну Франції та господарів турніру – Німеччину. Чинні чемпіони Європи Італія у прогнозах букмекерів лише на шостому місці.

Головні фаворити за версією букмекерів:

  • Англія – 4.00;
  • Франція – 4.50;
  • Німеччина – 6.50;
  • Португалія – 9,00;
  • Іспанія – 9.00.

Перемогу збірної України оцінюють коефіцієнтом 101.00. Такий же прогноз дають й на тріумф Польщі, Шотландії та Чехії.

Найбільшими аутсайдерами називають Албанію, Словаччину, Словенію та дебютанта чемпіонату Європи – збірну Грузії.

Євро-2024: де дивитися

В Україні матчі Євро-2024 з футболу транслюватимуть на медіасервісі Megogo та каналах Суспільного Мовлення.

На Megogo покажуть всі матчі турніру, а окремі ігри Євро-2024 вболівальники зможуть дивитися на місцевих телеканалах Суспільного (наприклад, Суспільне Чернівці, Суспільне Дніпро, Суспільне Київ) у цифровому ефірі Т2, кабельних мережах та IPTV (крім OTT).

Також трансляції матчів можна буде слухати на Радіо Промінь.

З детальним розкладом трансляцій матчів Євро-2024, ви можете ознайомитися у нашому матеріалі.

Стадіони Євро-2024

У межах чемпіонату Європи з футболу 2024 року заплановано проведення 51 матчу на десяти стадіонах у дев’яти містах Німеччини.

Олімпіаштадіон у Берліні, Альянц Арена у Мюнхені та Зігналь-Ідуна-Парк у Дортмунді приймуть найбільшу кількість матчів, а саме шість.

Альянц Арена у Мюнхені. Фото: Depositphotos

По п’ять матчів заплановано на стадіонах у Штутгарті, Гамбурзі, Дюссельдорфі, Франкфурті та Кельні, а також по чотири – у Лейпцигу та Гельзенкірхені.

  • Берлін: Олімпіаштадіон Берлін (місткість: 71 тис.);
  • Кельн: Рейн Енергі Штадіон (43 тис.);
  • Дортмунд: Зігналь-Ідуна-Парк (62 тис.);
  • Дюссельдорф: Меркур Шпіль-Арена (47 тис.);
  • Франкфурт: Дойче-банк-парк (47 тис.);
  • Гельзенкірхен: Фельтінс-Арена (50 тис.);
  • Гамбург: Фолькспаркштадіон (49 тис.);
  • Лейпциг: Ред Булл Арена(40 тис.);
  • Мюнхен: Альянц Арена (66 тис.);
  • Штутгарт: МХП-Арена (51 тис.).

Матч-відкриття відбудеться на Альянц Арені, а фінал запланований на Олімпіаштадіоні.

Загалом, матчі відбудуться на дев’яти стадіонах, які приймали чемпіонат світу-2006, а також Меркур Шпіль-Арені. Цікавим моментом є й те, що Альянц Арена прийматиме Євро вдруге поспіль, адже домашній стадіон Баварії був одним із 11, які приймали матчі під час Євро-2020.

Офіційна пісня, талісман та м’яч Євро-2024

Офіційною піснею Євро-2024 стала композиція під назвою Fire (з англійської – вогонь, – Ред.). Її виконали італійське електронне тріо Meduza, американський поп-рок гурт OneRepublic і німецька виконавиця Leony.

Пісню використовуватимуть у телевізійних заставках і під час виходу команд на стадіон перед початком матчів турніру.

М’яч Євро 2024 називається Fussballliebe. У перекладі з німецької це означає любов до футболу. Назву німецькою обрано із символічних міркувань, оскільки вперше за 36 років турнір відбудеться у Німеччині.

Виробником м’яча Fussballliebe стала німецька компанія Adidas. Як відомо він буде з мікрочіпом, який допомагатиме арбітрам фіксувати гру рукою. Чиповані м’ячі вже застосовувалися під час ЧС-2022 у Катарі. Ця технологія допомагала арбітрам VAR скорочувати час на визначення офсайдів із середніх 70 секунд до 25.

УЄФА вперше в історії обрала офіційним талісманом турніру ведмежа Альберт. Маскот віддає данину поваги популярній дитячій іграшці – плюшевому ведмедику, що, як кажуть, був винайдений у Німеччині на початку XX століття.

Футбол, Чемпіонат Європи

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-07 17:44:59