Україна і світ

Чому кров потрібно здавати натщесерце – пояснення лікаря

Загальний аналіз крові є універсальним дослідженням для з’ясування причин різних захворювань. Він допомагає виявити інфекції, рівень гормонів, онкологічні і запальні процеси, а також оцінити загальний стан здоров’я пацієнта.

Чи обов’язково здавати кров на натще і що буде, якщо поїсти перед аналізом —  у матеріалі Фактів ICTV.

Чому кров здають натще

Багатьох пацієнтів цікавить, чому кров здають натще і що буде, якщо здавати кров не на голодний шлунок.

Зараз дивляться

Пояснення дуже просте: здавання крові натще гарантує більш точні і надійні результати, оскільки вживання їжі впливає на концентрацію різних компонентів у крові, як-от глюкоза, холестерин, ліпіди, інсулін тощо.

Перед аналізом крові лікарі рекомендують пити тільки воду і не їсти протягом 8-12 годин. Крім того, за добу до обстеження важливо уникати алкоголю і медичних препаратів (за згодою фахівця, який призначив аналіз).

А за півгодини до здавання крові натще важливо не курити та не піддаватися фізичним або емоційним навантаженням. Це правило є ключовим для встановлення правильного діагнозу та ефективного лікування. Ось чому здають кров натще.

Програма медичних гарантій: безкоштовні аналізи

Якщо є електронне направлення від сімейного лікаря чи вузького спеціаліста, згідно з Програмою медичних гарантій загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, рівень глюкози та загальний рівень холестерину входять до переліку безоплатних  послуг за пакетом Первинна медична допомога.

Якщо ж пацієнт перебуває в стаціонарі, планово чи екстрено, направлення на аналізи не потрібно.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-21 14:43:02