Україна і світ

Зеленський розповів, чому важко повернути втікачів та зрадників до України

Фото: Офіс президента

З поверненням державних зрадників, які втекли з України зараз є складнощі. Зокрема, дуже складний процес екстрадиції.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами у межах форуму Україна 2024. Незалежність у вівторок, 27 серпня.

Зеленський про повернення держзрадників

— Є складнощі щодо повернення держзрадників, колаборантів тощо. Дуже складний процес екстрадиції. По-перше, країни не депортують людей, у яких така стаття (держзрада, – Ред.), тому що вони (зрадники, – Ред.) подають там у суд і кажуть, що це політичне переслідування, – сказав Зеленський.

Також він додав, що є країни Євросоюзу, звідки в принципі складно когось повернути когось. Зокрема, йдеться про Австрію, Румунію та Угорщину. А також кандидата на членство в ЄС – Молдову.

Зараз дивляться

Президент вважає, що Україна має вийти на домовленості з цими країнами у питанні повернення громадян, які незаконно перетнули кордон, можливо, на кшталт тих, які працюють з Польщею.

— З польською стороною є домовленості, що, якщо хтось незаконно перетинає кордон, їх одразу ж відправляють назад… А, наприклад, з Молдовою, з Румунією, з Угорщиною таких домовленостей немає, – зазначив він.

Зеленський додав, що потрібно нарощувати домовленості між МВС та міграційними службами. Також він висловив думку, якби Україна була б в ЄС, то не було б цього питання зовсім.

Що передувало

Напередодні Зеленський повідомив, що провів нараду щодо зрадників, які “втекли з України, ховаючись від відповідальності” з керівниками правоохоронних та антикорупційних органів. На ній були присутні також генпрокурор та керівник ДПСУ.

Перед цим Офіс генпрокурора повідомив про підозру нардепу Артему Дмитруку за фактами нападів на правоохоронця та військового в Одесі та Києві відповідно.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Втім згодом з’ясувалося, що він втік за кордон через Молдову. У Верховній Раді заявили, що не відправляли у відрядження за кордон нардепа Дмитрука.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-27 18:44:33