Україна і світ

Зеленський пропонує Раді ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду

Фото: Офіс президента

Верховна Рада України може ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду. Таку ініціативу висунув президент Володимир Зеленський, зареєструвавши відповідний пакет законопроєктів.

Це випливає з появи законопроєкту №0285 на сайті ВРУ, який був зареєстрований главою держави.

Ратифікація Римського статуту Україною – законопроєкт

Проєкт закону передбачає ратифікацію положень Римського статуту МКС, після чого Україна підпадатиме під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

Зараз дивляться

Водночас документом передбачено, що після ратифікації Римського статуту офіційний Київ ще сім років не визнаватиме юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо її громадян про вчинення злочинів, передбачених статтею 8 Римського статуту.

Окремим законопроєктом №11484 Володимир Зеленський вніс пропозицію щодо розширення переліку статей Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України, пов’язаних із міжнародними злочинами, що є присутніми в Римському статуті.

Згідно з документами, Україна також приєднається до статуту МКС, у якому є положення 8bis від 2010 року, що передбачає відповідальність за злочин агресії. Однак це не поширюється на Росію, яка не підпадає під юрисдикцію МКС.

Підписанти Римського статуту

Римський статут МКС на сьогодні ратифікували 124 країни світу.

При цьому серед держав, які не підписали або не ратифікували статут, залишаються США, Китай, Росія, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан.

Україна є країною, яка підписала документ ще 2000 року, проте за всі минулі роки не змогла його ратифікувати на рівні парламенту.

Ратифікація статуту Україною була одним із пунктів, який 2015 року Рада нацбезпеки і оборони (РНБО) визначила як необхідність. Серед побоювань офіційного Києва, серед іншого, було побоювання щодо притягнення громадян України до відповідальності МКС.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Паралельно з цим Україна надала МКС право вести розслідування злочинів на українській території, що, де-факто, визнає юрисдикцію МКС.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 21:06:08