Україна і світ

Здоров’я кишечника, чому це так важливо, які продукти особливо корисні — експерти

Провідні американські експерти дали низку корисних порад, як підтримати здоров’я кишківника, але перед цим пояснили, чому це так важливо.

Чому важливо мати здоровий кишечник

Як розповіла Кертрін Джонсон з Оксфордського університету, яка досліджує взаємозв’язок між кишківником і мозком, кишківник має власну нервову систему, яку вчені називають “другим мозком”. Ця складна система не обмежується регуляцією травлення.

Наш кишечник впливає, зокрема, на емоції, що формуються в головному мозку. А неправильне харчування може стати причиною тривожності та неврозів.

Зараз дивляться

Також від мікрофлори кишківника залежить імунітет.

– Вважається, що близько 70% усіх імунних клітин організму людини розташовані саме там, – пояснює гастроентеролог Меган Россі.

Їхнє завдання – розпізнати небезпечні клітини, що потрапляють через порожнину рота, і нейтралізувати їх, а менш небезпечні пропустити далі, щоб організм зреагував на них і виробив захист.

Ось чому люди зі здоровим кишківником мають більш стійку імунну систему, додає вчена.

Як поліпшити здоров’я кишківника

Дослідження показують, що здоровий мікробіом потребує бактеріального розмаїття, а для цього ми маємо їсти до 30 різних видів рослин щотижня. Сюди входять не тільки фрукти та овочі, а й насіння, спеції та горіхи.

Меган Россі радить урізноманітнити раціон, постійно додаючи нові продукти.

– Ви можете урізноманітнити ранкову кашу, замінивши частину вівсяних пластівців вареним кіноа або додавши суміш ягід і насіння. М’ясо можна замінити високобілковими альтернативами. Наприклад, бобами, сочевицею і грибами, – пропонує гастроентеролог.

За даними британської Національної служби охорони здоров’я, дієта, багата на клітковину, допомагає нам почуватися ситими, сприяє регулярному випорожненню кишківника і профілактиці закрепів.

Сучасні дієтологи радять вживати від 30 до 50 г клітковини на добу для дорослої людини. Перевагу також слід віддавати цільнозерновому хлібу, коричневому рису або макаронам із цільнозернового борошна.

Ще одним цінним джерелом клітковини є бобові (зелений горох, квасоля), кукурудза, горіхи, насіння гарбуза та соняшнику, буряк, морква, капуста.

– Додаткову користь травній системі принесе також інтервальне голодування. Воно може поліпшити обмін речовин і загальний стан здоров’я, – вважає професор Тім Спектор із Королівського коледжу Лондона.

Які продукти шкідливі для кишечника

За словами експертів, ультраоброблена їжа, вживання алкоголю і тютюну шкодять кишечнику. Продукти, що пройшли глибоку обробку, містять інгредієнти, які або інгібують хороші бактерії, або збільшують кількість поганих.

Негативно на кишечник впливає стрес. Хронічний стрес може змусити організм виробляти більше шлункової кислоти. Коли її занадто багато, вона може почати роз’їдати захисну оболонку шлунка, збільшуючи ризик розвитку виразки.

Доктор Джонсон каже, що люди, які перебувають у стані сильного стресу, зазвичай мають менш різноманітний мікробіом.

Думка про пробіотики

Сьогодні з’являється все більше пробіотичних добавок і ферментованих харчових продуктів. Компанії-виробники переконують нас, що пробіотичні мікроби дуже корисні для здоров’я.

Утім, багато лікарів обережні щодо пробіотиків. Вони стверджують, що клінічний ефект цих препаратів на сьогодні вивчений недостатньо.

– Пробіотики призначають для лікування конкретних хвороб протягом певного періоду часу, – каже Меган Россі.

Однак, за словами експертки, немає жодних доказів того, що пробіотичні продукти, які ви бачите на полицях супермаркетів, сприятимуть поліпшенню здоров’я кишківника. І їх точно не потрібно їсти щодня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-12 10:10:07