Україна і світ

Чи погодяться українці на відмову від територій, ЄС і НАТО заради миру

Війна стає дедалі сильнішим тягарем для громадян України. Деякі погляди українців серйозно змінилися за час російського вторгнення, а деякі – майже ні. Одна є абсолютно неприйнятних умов для миру – це утримання лише території, яка зараз перебуває під контролем України.

Про це йдеться у результатах опитування Національного Демократичного Інституту та Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного протягом 8-25 травня 2024 року.

Які умови неприйнятні для українців

Найнеприйнятнішою умовою миру українці називають утримання лише тієї території, що контролюється зараз, свідчать результати опитування. Цю думку підтримують 60% людей, ще 17% радше не погодилися б з цим.

Зараз дивляться

Однак 19% респондентів зазначили, що такий варіант їх повністю чи частково влаштував би.

Понад половину українців не погодилися б на відмову від вступу до Європейського Союзу як умову для миру в Україні. Ще майже чверть вважають це скоріше неприйнятим. Проте близько 20% готові погодитися.

Майже половина респондентів не погодяться на відмову від членства в НАТО, а 22% – швидше не підтримають. Проте 23% готові не вступати в НАТО, щоб досягнути миру в Україні.

Цілком або швидше погодяться близько 60% на кордони, які були під контролем України до повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році, тобто з втратою Криму, Донецької та Луганською областями. Понад третина, тобто 35%, вважають цю умову неприйнятною.

Найкращим варіантом для українців є повернення кордонів 2014 року, коли не було окуповано Крим і Донбас. Цю думку підтримують близько 85% людей.

Можливість переговорів з Росією заради спроби досягти миру підтримують більш ніж половина – 57% опитаних.

Близько 59% українців підтримували мирні переговори у травні 2022 року. Однак уже до серпня 2022 року частка таких зменшилася до 44% респондентів.

Проте 38% повністю не підтримують переговори з Росією. Це збігається з рівнем, який був у травні 2023 року. Тоді проти переговорів висловилися близько 37% респондентів.

Найбільшу кількість людей, яка виступала проти переговорів з РФ, фіксувалася у січні 2023 року. Тоді 66% людей не підтримали таку думку, оскільки масово почали обговорювати можливість успішного контрнаступу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-03 01:04:05