Суспільне мовлення

Збирають перший врожай: як херсонський фермер з 25-річним стажем вирощує кавуни на Львівщині

Як херсонець вирощує кавуни на Львівщині, дізнавалося Суспільне.

На початку повномасштабного вторгнення Степану Горбяку і його сім’ї довелося залишити своє господарство і переїхати на Львівщину.

“Вони там зразу окупували, а там все: і база, і техніка, все залишилось, і дім. Зараз все, де знаходилася наша земля і бізнес, все в окупації”, — ділиться переселенець.

На Херсонщині у чоловіка було 400 гектарів землі. А на Львівщині він взяв в оренду чотири гектари біля села Гараєць Добросинсько-Магерівської громади, які засадив кавуном. Це те, з чого він починав свій фермерський бізнес двадцять п’ять років тому. Тепер довелося усе починати заново.

“Це львівський кавун, вирощений на Львівщині за херсонською технологією. Середня урожайність кавуна — це 50 центнерів з гектара, тут я планую десь 40, ну а там як Бог дасть. Я думаю, що 40 центнерів на новій землі, в новому регіоні, це — достойний результат”, — каже Степан Горбяк.

Цього року фермер збирає перший урожай. Результатом задоволений.

“Я ще так сумнівалася щодо кавуна, хоча на Львівщині давно вже пробували вирощувати кавуни. Знаючи, як чоловік то добивається, прямо до тонкощів це все прораховує, вкладається, він знає все: коли треба полити, коли треба підсапати, коли і що дати тому кавуну, він так старається, щоб то було так дотошно. І я знаю, якщо людина так любить свою роботу, то воно обов’язково все вийде, якщо ти ставишся з душею до того”, — говорить дружина фермера Зоряна Горбяк.

Донька Степана каже, їхня родина донатить на ЗСУ, тож і частину свого першого врожаю вирішили передати українським військовослужбовцям.

“Я — співачка і я, наприклад, допомагаю своїми піснями, відвідую захисників та підбадьорюю їх своєю творчістю. Також моя сім’я, мій батько донатить для ЗСУ. Ми оце зараз зберемо кавуни і завеземо їх до військового шпиталю до Львова, до наших захисників. Дуже хочеться, щоб вони теж відчули смак літа, не тільки смак війни і боротьби, а чогось яскравого”, — додає Діана Горбяк.

На наступний рік Степан Горбяк планує розширити своє господарство. Зокрема, засіяти кавун уже на 12 гектарах землі, а ще 5 гектарів виділити для помідорів.

Степан Горбяк займається фермерством 25 років. На Херсонщині чоловік мав 400 гектарів поля, проте через повномасштабне вторгнення і окупацію був змушений покинути все – землю, техніку, майно і переїхати на Львівщину. Тут він разом з родиною почав все з нуля. Поблизу Жовкви, на чотирьох гектарах землі, родина висадила кавуни і вже збирає перший урожай.

Як херсонець вирощує кавуни на Львівщині, дізнавалося Суспільне.

На початку повномасштабного вторгнення Степану Горбяку і його сім’ї довелося залишити своє господарство і переїхати на Львівщину.

“Вони там зразу окупували, а там все: і база, і техніка, все залишилось, і дім. Зараз все, де знаходилася наша земля і бізнес, все в окупації”, — ділиться переселенець.

На Херсонщині у чоловіка було 400 гектарів землі. А на Львівщині він взяв в оренду чотири гектари біля села Гараєць Добросинсько-Магерівської громади, які засадив кавуном. Це те, з чого він починав свій фермерський бізнес двадцять п’ять років тому. Тепер довелося усе починати заново.

“Це львівський кавун, вирощений на Львівщині за херсонською технологією. Середня урожайність кавуна — це 50 центнерів з гектара, тут я планую десь 40, ну а там як Бог дасть. Я думаю, що 40 центнерів на новій землі, в новому регіоні, це — достойний результат”, — каже Степан Горбяк.

Фермер Степан Горбяк. Суспільне Львів/Ольга Дейнека

Цього року фермер збирає перший урожай. Результатом задоволений.

“Я ще так сумнівалася щодо кавуна, хоча на Львівщині давно вже пробували вирощувати кавуни. Знаючи, як чоловік то добивається, прямо до тонкощів це все прораховує, вкладається, він знає все: коли треба полити, коли треба підсапати, коли і що дати тому кавуну, він так старається, щоб то було так дотошно. І я знаю, якщо людина так любить свою роботу, то воно обов’язково все вийде, якщо ти ставишся з душею до того”, — говорить дружина фермера Зоряна Горбяк.

Кавуни, вирощені на Львівщині за херсонською технологією
Кавуни, вирощені на Львівщині за херсонською технологією. Суспільне Львів/Ольга Дейнека

Донька Степана каже, їхня родина донатить на ЗСУ, тож і частину свого першого врожаю вирішили передати українським військовослужбовцям.

“Я — співачка і я, наприклад, допомагаю своїми піснями, відвідую захисників та підбадьорюю їх своєю творчістю. Також моя сім’я, мій батько донатить для ЗСУ. Ми оце зараз зберемо кавуни і завеземо їх до військового шпиталю до Львова, до наших захисників. Дуже хочеться, щоб вони теж відчули смак літа, не тільки смак війни і боротьби, а чогось яскравого”, — додає Діана Горбяк.

Розрізаний кавун
Розрізаний кавун. Суспільне Львів/Ольга Дейнека

На наступний рік Степан Горбяк планує розширити своє господарство. Зокрема, засіяти кавун уже на 12 гектарах землі, а ще 5 гектарів виділити для помідорів.

Місце продажу кавунів від херсонського фермера
Місце продажу кавунів від херсонського фермера. Суспільне Львів/Ольга Дейнека

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фермер Степан Горбяк
Кавуни, вирощені на Львівщині за херсонською технологією
Розрізаний кавун
Місце продажу кавунів від херсонського фермера

Джерело: Суспільне мовлення України