Суспільне мовлення

“Закрите небо”: як працює пілотний проєкт з протидії дронам на Львівщині

На Львівщині запрацював пілотний проєкт “Закрите небо”. Приватна компанія, яка створює військове обладнання, передала пристрої, які протидіють дронам, у Дрогобич. Як працюють антидронові рушниці, дізнавалося Суспільне.

Пристрій може збивати різні типи безпілотників. Система антидрон складається з рушниці з антенами і наплічника з електронікою. Під час польоту є зв’язок між літальним апаратом і системою управління, яка отримує фото- чи відеоінформацію. Антидронова рушниця має налаштування в цьому ж діапазоні, але потужність хвилі вища, це і приглушує зв’язок. Заряду системи вистачає на годину безперебійної роботи.

“Тут представлено дві рушниці: трьохдіапазонна і п’ятидіапазонна. Одна працює на трьох діапазонах для комерційних дронів, інша працює в тому числі для дронів, які використовують додаткові частоти”, — каже заступник генерального директора компанії Юрій Момот.

Система може збивати різні типи безпілотників. Суспільне Львів

Обладнання створює приватна компанія. Система в межах пілотного проєкту запрацювала у Дрогобичі.

“То є одна з машин швидкого реагування, яка їздить по району. В нас є декілька машин, які обладнані даними системами, і реагують на вильоти дронів. Фактично, як тільки щось десь з’являється, хлопці цілодобово чергують, виїжджають і працюють по дронах”, — каже керівник групи швидкого реагування Олександр Томашенко.

Групи швидкого реагування працюють у Дрогобичі і сусідніх населених пунктах.

Читайте також

США запровадили санкції проти китайських компаній, які продавали Ірану компоненти для безпілотників

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Іран таємно передав Росії боєприпаси – Sky News


Джерело: Суспільне мовлення України