Україна і світ

За крок від ожиріння та проблеми віку: що відомо про стан здоров’я Трампа


78-річний Дональд Трамп може стати найстаршою людиною, яка коли-небудь обіймала посаду президента. У разі його обрання йому виповниться 82 роки, коли в січні 2029 року спливе термін його повноважень. Однак Трамп відмовляється розкривати навіть найосновнішу інформацію про своє здоров’я. Ось що відомо про це з офіційних джерел.

Потенційно тривожні фактори

У 2020 році Трамп був госпіталізований із Covid-19. Тоді лікарі дали мінімальну інформацію про його стан, який, як з’ясувалося пізніше, був набагато важчим, ніж можна було припустити з їхніх публічних описів.

У 2024 році, за кілька днів до того, як стати офіційним кандидатом у президенти від Республіканської партії втретє, його зачепила куля ймовірного вбивці, проте його передвиборчий штаб не провів брифінгу щодо його стану, не опублікував лікарняні записи й не надав для інтерв’ю лікарів невідкладної допомоги, які його лікували.

За словами медичних експертів, у разі перемоги Трамп може увійти до Овального кабінету з цілою низкою потенційно тривожних проблем: фактори ризику серцевих захворювань, можливі наслідки липневого замаху та зниження когнітивних здібностей, що природно настає з віком.

Здоров’я серця

Найдетальніший огляд стану здоров’я Трампа на сьогоднішній день було опубліковано в січні 2018 року, коли лікар Білого дому Ронні Джексон провів брифінг для журналістів після першого медичного огляду Трампа як президента.

Його артеріальний тиск (122/74) і результати УЗД серця були в нормі, проте рівень холестерину був тривожно високим, а індекс маси тіла був лише на 0,1 бала нижчим за поріг медичного ожиріння.

Незважаючи на те, що Трамп приймав статин – препарат, який використовується для зниження рівня холестерину до рівня значно нижче 100, його рівень холестерину ЛПНЩ, як і раніше, становив 143 – настільки високий, що деякі сторонні кардіологи турбувалися про його потенційну можливість серцевого нападу або інсульту.

Лікар Білого дому сказав, що зріст Трампа становить 190 см, а вага – 108 кг. Рік потому його вага зросла до 110 кг, що офіційно зробило його таким, що страждає на ожиріння.

Коли справа доходить до здоров’я серця, у Трампа є кілька чинників, що працюють на його користь: він не курив і не пив, у нього немає діабету. Але кардіологи сходяться на думці, що здоров’я 78-річного пацієнта з історією дуже високого рівня холестерину неможливо адекватно оцінити, використовуючи вимірювання, проведені понад чотири роки тому.

Когнітивне здоров’я

Батько Трампа страждав на хворобу Альцгеймера. Однак сам кандидат у президенти неодноразово заявляв, що він відмінно пройшов когнітивні тести – востаннє в серпні – але не опублікував жодних документів.

Ронні Джексон сказав 2018 року, що Трамп пройшов Монреальську когнітивну оцінку, або MoCA, – звичайний 10-хвилинний тест для виявлення явної деменції. Учасник тесту повинен вимовити п’ять слів по порядку і повторити їх пізніше.

За словами експертів, тест дає огляд різних галузей пізнання – короткочасної пам’яті, виконавчих функцій, просторових функцій, орієнтації та мови, але не дає детального вимірювання жодної з них.

– Нерідко можна побачити людей із помірними когнітивними порушеннями, які набирають нормальні бали за MoCA, але за історією хвороби та спостереженнями інших людей вони мають когнітивні проблеми, – зазначають фахівці.

Експерти зазначають, що на мітингах Трамп говорить дедалі незв’язніше, а його відступи від підготовлених сценаріїв стали настільки частими, що стало складніше розшифрувати їхній сенс або визначити наскрізну лінію його думок.

Довга історія секретності

Історично більшість кандидатів у президенти публікували медичні записи, щоб запевнити виборців, що вони підходять для посади, хоча немає правила, яке вимагає від них цього.

Але Трамп має довгу історію шаленого зберігання своєї особистої медичної інформації. Подібна секретність, на думку експертів, виглядає щонайменше незвичною і підозрілою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 10:28:06