Львівський портал

Україна та Чехія спільно вироблятимуть боєприпаси калібру 155 мм

Промислово-технологічна група Czechoslovak Group спільно з «Українською бронетехнікою» вироблятимуть в Україні артилерійські боєприпаси калібру 155 міліметрів. Виробництво почнеться вже наступного року. Про це повідомила пресслужба Czechoslovak Group, передає hromadske.

Ця угода стала однією з тих, які компанії підписали 2 жовтня під час Міжнародного форуму оборонної промисловості в Києві. Згідно з нею, чеська компанія надасть українському виробнику необхідні ноу-хау та допомогу для запуску виробництва 155-міліметрових артилерійських снарядів безпосередньо в Україні.

Згідно з планами, у 2025 році планують виробити 100 тисяч таких снарядів, а у 2026 році їхній обсяг має перевищити 300 тисяч. Виробництво відбуватиметься як в Україні, так і Чехії, щоб прискорити його та знизити ціни на снаряди. Загалом виробляти будуть кілька типів боєприпасів великого калібру.

Місце розташування виробництва не будуть розголошувати з міркувань безпеки.

Czechoslovak Group надавала Україні допомогу ще з 2018 році, постачаючи самохідні гаубиці та бойові машини піхоти. Після вторгнення у 2022 році компанія також постачала танки та системи протиповітряної оборони й приєдналася до чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів для України.

Як повідомляв Львівський портал, в межах ініціативи, вперше оголошеної на початку 2024 року президентом Петром Павелом, Чехія шукає артилерійські боєприпаси для України в країнах Європейського Союзу та за його межами.

На цю ініціативу відгукнулась низка інших країн, погодившись виділити на закупівлю снарядів гроші. Серед них були, зокрема Нідерланди, Бельгія, Франція, Норвегія та Польща. Першу партію снарядів, придбаних у межах чеської ініціативи, Україна отримала у червні.

Раніше було відомо, що чеська ініціатива здатна забезпечити для ЗСУ від 50 до 100 тисяч снарядів великого калібру на місяць. А до кінця року їхня загальна кількість має сягнути пів мільйона.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-04 11:56:18