Україна і світ

В ISW спрогнозували, коли наступ РФ на Сході України досягне кульмінації

Фото: Генштаб ЗСУ

Наступальні операції російських військ на сході України, ймовірно, досягнуть кульмінації протягом найближчих місяців або тижнів. 

Про це інформують аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Наступ РФ на сході України: яка ситуація

Наступальні дії російських військ на сході України, які окупанти розпочали ще торік, досі дають їм певні тактичні успіхи на окремих ділянках фронту.

Однак, як зазначають експерти ISW, росіяни, ймовірно, і надалі не зможуть досягнути значних успіхів на оперативному рівні.

За даними ISW, військові ЗСУ ведуть ефективну оборону в глибині лінії фронту, і завдають суттєвих втрат російським загарбникам, повільно відступаючи з деяких позицій, але не даючи РФ досягти швидких успіхів на фронті.  

Зазначається, що нещодавно росіяни досягли помітних тактичних успіхів, але не продемонстрували здатності захопити оперативно важливі об’єкти.

Екперти ISW про захоплення Вугледару

Аналітики Інституту вивчення війни зауважили, що захоплення росіянами Вугледару Донецької області, ймовірно, надасть їм кращу тактичну позицію для просування до траси Н-15 (Донецьк – Запоріжжя) та ліквідації широкого українського виступу на заході Донецької області.

Водночас експерти наголосили, що захоплення росіянами Вугледару радикально не змінить оперативну ситуацію на заході Донецької області.

І російським армійцям, ймовірно, буде важко досягти своїх оперативних цілей у цьому районі під час наступальної операції, що триває на заході Донецької області.

Також в ISW пояснили, що наступальні дії РФ, які переслідують оперативно важливі цілі, такі як спроба захопити Часові Яр або витіснити ЗСУ з лівого  берега річки Оскіл, або зайшли в глухий кут, або досягають успіху дуже повільно і впродовж тривалого проміжку часу.

Водночас російські загарбники віддають перевагу наступу на Покровськ. За даними ISW, оперативне значення захоплення міста, ймовірно, частково залежатиме від здатності військ РФ використовувати його під час ширшого оперативного маневру в Донецькій області.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, що під час спільної пресконференції з генсеком НАТО Марком Рютте президент Володимир Зеленський прокоментував вихід ЗСУ з Вугледару. Глава держави назвав це рішення правильним, адже це дало змогу зберегти життя українських захисників.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 10:16:40