Україна і світ

ЄС спрямував кошти із заморожених активів РФ на виробництво гаубиць Богдана – посол

Євросоюз вже спрямував 400 млн євро із заморожених активів РФ на закупівлю української зброї – з них вже оплатили виробництво українських гаубиць Богдана. 

Про це розповіла пані посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова в інтерв’ю Європейській правді.

ЄС фінансує виробництво САУ Богдана коштами з активів РФ

Вона нагадала, що пів року тому ЄС ухвалив закон про те, як використовувати надходження від заморожених російських активів та відсотки від них на користь України.  

Зараз дивляться

За її словами, у серпні цього року було виплачено з них перші 1,4 млрд євро – тоді кілька країн-членів ЄС отримали фінансування для нових постачань озброєння.  

Водночас Матернова наголосила, що набагато важливішим є те, що 400 мільйонів з цієї суми спрямували на українські оборонні підприємства.

Данія першою оплатила виробництво гаубиць Богдана для ЗСУ

Посол ЄС пояснила, що це Данія вигадала таку систему. Зокрема, Данія була першою країною, яка уклала контракт і оплатила виробництво гаубиць Богдана для ЗСУ. 

– Отже, ми спрямували 400 мільйонів євро через Данію в українську оборонну промисловість. Погодьтеся, це досить значна сума…  І це – така вишукана справедливість, правда ж? За кошти російських заморожених активів ви робите гаубиці, – сказала амбасадорка ЄС. 

А також зазначила, що планується, що з наступного траншу це буде більша сума, і вона піде безпосередньо на українську оборонну промисловість. 

– Тому що ви (українці, – Ред.) виробляєте продукцію тієї ж якості за менші гроші, робите це швидше, транспортні та логістичні витрати у вас менші, а на додаток – виробники платять податки в Україні та допомагають підтримувати економіку, – пояснила Катаріна Матернова. 

А також додала, що вона рада, що тепер ця система запрацювала.  

Пані посол підсумувала й зазначила, що Данія взяла 400 млн євро від заморожених російських активів, отриманих в ЄС, додала власні кошти і розмістила велике замовлення на українському воєнному заводі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Командування Об’єднаних сил Збройних сил України

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-19 13:39:26