Україна і світ

Яке свято 27 жовтня і що в цей день робили наші предки


У неділю, 27 жовтня, відзначається День української писемності та мови, а також Всесвітній день аудіовізуальної спадщини.

Віряни сьогодні вшановують пам’ять преподобного Нестора Літописця.

Детальніше про свята 27 жовтня, іменини, прикмети і заборони на цей день – далі у матеріалі.

Яке сьогодні свято – 27 жовтня 2024 року

У церковному календарі сьогодні – день вшанування пам’яті преподобного Нестора Літописця. Він народився у 50-х роках ХІ століття в Києві. Юнаком він прийшов до преподобного Феодосія і став послушником. Постриг Нестора ігумен Стефан, при ньому ж він був посвячений у сан ієродиякона.

Нестор возвеличував Бога, а справою його життя стали книги та складання літописів. Преподобний мав знання з історії, літератури, грецької мови та богослов’я.

Найвизначніший твір Нестора Літописця — Повість врем’яних (минулих) літ. Цей твір складений на основі архівних літописів, народних переказів та оповідань, його було завершено близько 1113 року.

Преподобний Нестор-літописець помер близько 1114 року. Житіє Нестора вперше з’явилося у друкованому Києво-Печерському патерику від 1661.

Який сьогодні, 27 жовтня 2024 року, день в Україні

27 жовтня відзначається День української писемності та мови. З 1997 року це свято відзначали 9 листопада, але після переходу ПЦУ на новоюліанський церковний календар, дата змінилися.

У День української писемності та мови зазвичай проводять літературні читання, у школах відбуваються урочисті заходи або олімпіади.

Також щороку в цей день пишуть радіодиктант національної єдності. Усі охочі можуть приєднатися до цієї ініціативи та перевірити свої знання з української мови.

Хто святкує день ангела 27 жовтня 2024 року

День ангела 27 жовтня відзначають власники таких імен: Андрій, Валентин, Марк, Нестор, Капітоліна.

Що не можна робити 27 жовтня 2024 року

Сьогодні не можна конфліктувати, ображатися і пліткувати. Якщо порушити заборону, то можна розгнівати Нестора, пам’ять якого вшановують в цю дату. Також не рекомендується реагувати на негативні зауваження інших.

Що можна робити сьогодні

Наші предки в цей день давали обіцянки, які не можна було порушувати протягом року. Заможні люди, наприклад, обіцяли будувати монастирі або жертвувати на благо храму.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Молоді дівчата ходили в церкву, ставили свічки перед образом Пресвяттої Богородиці і просили захисту від бід.

Народні прикмети на 27 жовтня 2024 року

  • Випав сніг – зима буде сніжною та холодною.
  • Ворони каркають – до негоди.
  • Прилетіли ластівки – зима буде теплою.
  • Пішов дощ – погода буде гарною.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-27 08:00:38